Категории: Свят

Животните в Антарктида са изправени пред голяма опасност

Реклама

Смъртоносна пандемия заплашва най-отдалеченото място на Земята. Фауната в Антарктида е застрашена от смъртоносна болест – вируса на птичи грип. Смъртоносна животинска пандемия е на ръба да стане глобална.

Учените официално са документирали високопатогенен вирус на инфлуенца по птиците (HPAIV) в няколко вида птици и бозайници в най-отдалечения регион на нашата планета, Антарктика – ледено убежище, което никога досега не е било обхващано от такъв смъртоносен щам, съобщава Science Alert.

От 2021 г. щамът H5N1, по-специално 2.3.4.4b унищожи популациите на диви птици и бозайници по целия свят, като бързо се разпространи от Европа в Северна Америка и надолу към Южна Америка.

Генетичната оценка на вируса предполага, че той сега започва да изтича в района на Антарктика, вероятно пренесен на юг от мигриращи птици.

Учените отдавна се опасяват, че този момент ще настъпи. Емблематични видове в региона, като албатроси и пингвини, са изправени пред екзистенциална криза.

„Антарктида и субантарктическите острови притежават уникални екосистеми, които поддържат популациите на няколко вида птичи и морски бозайници“, пишат авторите на скорошната статия, която се основава на данни от Британското антарктическо проучване (BAS).

„Следователно огнища на болести с висока смъртност представляват значителна заплаха за вече уязвимите популации от морски птици.“

Всичко започна на 17 септември 2023 г., когато изследователи от BAS, работещи на островите Южна Джорджия, на около половината път между Аржентина и Антарктика, забелязаха гигантски буревестник, който демонстрира необичайно поведение, мъчейки се да се движи.

Когато птицата умряла, кафявите поморници изяли трупа ѝ. На 8 октомври и те започнали да се гърчат. Два дни по-късно изследователите регистрират най-високият брой смъртни случаи на птици, регистриран някога сред птиците на островите.

До началото на декември колониите от южни морски слонове и антарктически морски тюлени бяха уловени да кашлят и да изпитват трудности при дишането.

От 8 октомври до 9 декември изследователите преброиха общо 33 трупа на птици и 17 трупа на бозайници на осем различни места около островите Южна Джорджия. Приблизително 66 процента са дали положителен тест за HPAIV H5N1.

На близките Фолкландски острови, които се намират по-близо до Аржентина в субантарктическия регион, два други вида птици са дали положителен тест за вируса, включително черновежди албатроси и южни фумари.

Вирусът все още не е достигнал официално до континенталната част на Антарктида, но някои изследователи, работещи на западния полуостров, смятат, че животинската пандемия вече е пристигнала на отдалечения континент.

През март 2024 г. екип от международни учени представи проучване, преди партньорската проверка, за предполагаеми случаи на H5N1 при пингвините Адели и антарктическите баклани „на най-южната географска ширина досега в Антарктика“.

Между декември 2023 г. и януари 2024 г. екипът откри вируса в две места за размножаване на Антарктическия полуостров и западното крайбрежие на Антарктика.

Ако тези резултати бъдат потвърдени, остава само Австралия като единствения континент без този щам на птичи грип. По-широкият регион на Океания също е свободен от известно разпространение.

В Южна Америка, където дивите животни не са се сблъсквали преди с такъв високопатогенен вирус, смъртността сред някои видове достига 40 процента. Потенциалната загуба на видове в Антарктида може да има широкообхватни последици не само за биоразнообразието, но и за глобалния екологичен баланс.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Важно за Варна: Общината съобщи, че ще има проблем с боклука

Когато има проблем с чистотата в един район, това е проблем за всички варненци. Във…

преди един час

Моторист помете двама души в София и избяга

Моторист удари двама души на столичния булевард "Сливница", след което избяга от местопроизшествието. Има един…

преди един час

21-годишен във Варна се призна за виновен за това, че е счупил челюстта на друг мъж

Районен съд – Варна наложи "пробация" за причиняване на телесна повреда. Това съобщават от институцията…

преди 2 часа

Борислав Гуцанов: Държавата и общините да направят всичко възможно поскъпването на такса смет да се отложи

"Време е за реална децентрализация на управлението на местната власт, за която от БСП говорим…

преди 2 часа

Джокович за Григор Димитров: Той е моят български брат

Двубоят на титаните е днес (17 септември) от 20:00 часа, като всички билети за зала…

преди 2 часа

Специализирана операция във Варна: Има задържани

По северното Черноморие се провежда мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици Акцията…

преди 2 часа