in

Мощни тътени от небето: Гръмотевична буря наводни части от Варна

Снимка: Pixabay

Мощна гръмотевична буря с интензивни валежи наводни района около автогарата в град Варна рано тази сутрин (11 септември).

На един от централните булеварди в морската столица няколко коли са блокирани във водата. С помощна на спасителни екип са извадени, съобщава общественото радио.

Наводнен е и столът на училище „Любен Каравелов“ в квартал „Аспарухово“. Отводнява се подлезът на спирка „Почивка“, където жена е била блокирана в автомобила си.

В Морската градина има много паднали клони, шахти са останали без капаци.

Във Фейсбук групата Meteo Bulgaria бяха публикувани видеа от поройния дъжд и гръмотевичната буря във Варна:

Оранжев код в сряда за значителни валежи с гръмотевици е обявен в 12 области от Северна, Централна и Южна България – Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Там количествата на валежите ще са между 35 и 65 литра на квадратен метър, в отделни райони – и повече.

Жълт код важи е обявен в 8 области – Плевен, Ловеч, Габрово, Добрич, Варна, Бургас, Пловдив и Пазарджик.

Прогнозата е за количества на валежите между 30 и 35 литра на квадратен метър. В Източните области дъждовете ще са и с гръмотевици.

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря и съпроводен от гръмотевица. Линейната мълния се нарича още светкавица.

Електрическата природа на мълниите е доказана в изследванията на американския учен Бенджамин Франклин. Той провежда известния опит с хвърчило при наличие на буреносни облаци, за да докаже, че светкавиците не са огън в небето, а разряд на статично електричество. 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/