Категории: Варна

Проф. д-р Димитър Ставрев, гост в „Активни варненци“: „Отговорността при бедствия трябва да е споделена – всички ние трябва да знаем как да реагираме и да бъдем готови да помогнем.“

Реклама

В новия епизод на „Активни Варненци“, с водещ Николай Танчев, гостува проф. д-р Димитър Ставрев – преподавател и човек с богат опит в редица области като водно спасяване, действия при бедствия и психологична подкрепа. Професор Ставрев е автор на над 180 публикации и 17 книги, преподава в Русенския университет и Медицински университет – Варна с квалификации в редица области, включително при бедствия към Червен кръст, водно спасяване и психологична подкрепа. Днес той споделя своите виждания за възпитанието на младите хора чрез спортни инициативи и доброволчески дейности, както и какво е нужно, за да бъдем подготвени при бедствия и аварии.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО ТУК:

Още в началото на разговора Николай Танчев насочва вниманието към провеждащия се в момента турнир за млади спасители, организиран от Българския Червен кръст. Турнирът не само събира млади ентусиасти от цялата страна, но и им предоставя възможност да усъвършенстват уменията си за оказване на помощ при водни инциденти. Проф. Ставрев сподели възхищението си от инициативата: „Турнирът за млад спасител е нещо много ценно. Той обединява млади хора с една обща цел – да изградят умения и готовност да помагат при водни инциденти. И всичко това под формата на спортно състезание.“

Турнирът служи не само като проверка на уменията на участниците, но и като начин да се насърчат младите хора да продължат своето развитие. „Тези събития дават възможност на младежите да видят докъде са стигнали и какво още могат да постигнат,“ обясни проф. Ставрев. „Мотивацията е ключова, а подобни състезания само я засилват.“

Николай Танчев насочи разговора към темата за бедствията и реакциите на обществото при такива критични ситуации. Проф. Ставрев отбеляза, че има хора с високо ниво на компетентност в различни структури като противопожарната безопасност и защита на населението: „Тези хора са не само при нас в Червен кръст, в Катедра на бедствени ситуации на Медицинския университет, а също и в общински структури, в Противопожарна безопасност и защита на населението.“

Много хора имат някаква представа как се действа при бедствие, но основната маса все още не е добре информирана,“ каза професорът. Той подчерта, че проблемът не е само в липсата на знания, а и в това, че мнозина очакват държавата или местните власти да поемат изцяло отговорността. „Отговорността при бедствия трябва да е споделена – всички ние трябва да знаем как да реагираме и да бъдем готови да помогнем,“ допълни той.

Бе засегната и темата за безопасността и за опасностите, свързани с Черно море, особено в края на лятото, когато много туристи се наслаждават на морето, без да осъзнават рисковете. Проф. Ставрев отбеляза, че макар Черно море да е благоприятно за плуване, все по-често хората подценяват неговите опасности. „За тези, които имат водна култура и опит, морето не е опасно. Проблемът идва от хората, които влизат в него неподготвени,“ каза той.

Той също така подчерта, че морските течения и условията са динамични и се променят често, което налага постоянен мониторинг. „Не можем да знаем точно какви са теченията в момента – за това има специални служби, които следят условията постоянно. Но е важно хората да осъзнаят, че морето може да бъде опасно и трябва да се подхожда с внимание,“ добави той.

Една от най-интересните теми в разговора беше за променящите се навици на съвременния човек и как те се отразяват на здравето. Проф. Ставрев спомена новото явление, което вече е признато от Световната здравна организация като „екранна болест“. Тя засяга все повече хора, които прекарват дълги часове пред различни екрани – телевизори, компютри, телефони.

Това е голям проблем не само за младото поколение, но и за по-възрастните,“ сподели проф. Ставрев. „Влиянието на виртуалния свят е толкова силно, че променя поведението ни, намалява физическата ни активност, води до по-малко мускулна маса и повече телесни мазнини.“ Той допълни, че промяната в навиците, съчетана с нерационално хранене и по-малко движение, води до здравословни проблеми.

В края на разговора проф. Ставрев обсъди важността на подготовката за бедствия и аварии, както за институциите, така и за всеки отделен човек. „Подготовката за реакция при бедствия трябва да бъде постоянна,“ подчерта той. „Както в спорта, така и тук е нужно да се поддържа постоянен тонус.“

Особено важно е да се включват млади хора в тези дейности, защото с напредването на възрастта доброволците понякога отпадат от активна дейност. „За щастие, има много ентусиасти, които се включват и поддържат този дух жив,“ добави той, призовавайки повече млади хора да се включват в доброволческите дейности.

Интервюто завърши с призив към обществото за по-голяма информираност и отговорност при бедствия. Проф. Ставрев подчерта, че всеки от нас трябва да бъде готов да действа адекватно при критични ситуации. „Информационната култура е ключова. Трябва да говорим повече по тези теми – в семейството, в училище, в обществото. Защото всеки ден може да ни изправи пред предизвикателство, което изисква бърза и адекватна реакция,“ завърши той.

В това динамично интервю, проф. Димитър Ставрев ни напомня колко важни са както спортните и доброволческите инициативи за младите хора, така и подготовката и информираността за справяне с бедствия и аварии. Примерът, който той дава чрез своята работа и опит, подчертава колко е важно да бъдем активни и готови да помогнем, когато обстоятелствата го изискват.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 5 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 6 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 6 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 6 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 6 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 6 часа