Категории: България

Съдът отказа регистрация на „Демокрация, права и свободи -ДПС“: „ДПС – Ново начало“ били първи

Реклама

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да я регистрира за участие в изборите за народни представители, които предстои да се проведат на 27 октомври.

Съдиите обясняват, че по друго дело на ВАС е установено, че от страна на коалицията „ДПС – Ново начало“, на 2 септември в 00:05 часа по електронен път е подадено заявление по образец, подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е било отразено в регистъра, не е било и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс, обясняват магистратите.

Те добавят, че в Изборния кодекс не са предвидени особени действия за регистрация, като например нотариална заверка на подписите, поради което заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори може да бъде подписано както саморъчно, така и електронно.

Съгласно Изборния кодекс партиите, образували коалиция за участие в избори въз основа на общо решение, представят в ЦИК заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Съгласно тази правна норма, началната дата за подаване на документи е 2 септември 2024 г., като законовата норма не определя начален час, предава „24 часа“.

Това дава основание на съда да каже, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно.

Заявлението на коалицията – „ДПС-Ново начало“ е било подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, още в 00,05 часа на 2 септември по електронен път.

След като „ДПС – Ново начало“ е подало документите си в 00,05 часа, върховните магистрати приемат, че със свое решение ЦИК не може да ограничава сроковете, дадени в Изборния кодекс.

„В случая няма значение работното време на административния орган, обективирано в предходно негово решение, касаещо организацията на неговата работа“, казва съдът.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Джо Байдън попита Джесика Алба за работа

Състоя се прием в Белия дом по случай Националния месец на латиноамериканското културно наследство, по…

преди 9 минути

Спират водата на тези места във Варна и областта на 19 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във Варна и областта ще…

преди 19 минути

Зачестяват телефонните измами: Ето как действат измамниците

От полицията отчитат активизиране на телефонните измамници в Югозападна България. Само за две седмици в…

преди 22 минути

Лятото се завръща в края на септември, твърдят синоптици

Прогнозите на синоптиците сочат, че въпреки снега по високите части на планините у нас, лятото…

преди 48 минути

Два месеца се бориха за живота му: Почина детето, паднало от сцената на плевенския театър

Припомняме, че в началото на месец юли тази година се случи трагичен инцидент, при който…

преди един час

Прокуратурата обяви колко килограма марихуана и кокаин са задържани през август у нас

По информация от пресцентъра на Прокуратурата на Република България над 50 кг марихуана и близо…

преди един час