Категории: България

БДЖ пуска парен локомотив в Деня на независимостта на България: Обявиха маршрута

Реклама

Влак с парен локомотив ще пътува от София до Враца в Деня на независимостта на България, съобщават от БДЖ. Композицията ще пътува по маршрут гара София Север – Враца – гара София Север. 

Любителите на железницата ще имат възможност да осъществят празнично пътуване с влак с парен локомотив по повод 116 години от провъзгласяването на независимостта на България. Композицията ще пътува на 22 септември /неделя/ по маршрут гара София Север – Враца – гара София Север. Инициативата се организира от БДЖ, съвместно със Сдружение „Обединени Балкани“ и Национален съюз „Единение“.

Всички желаещи ще имат уникалната възможност за приказно преживяване, разкриващо неповторимо красиви гледки из Искърското дефиле. Към състава на атракционния влак ще бъдат включени четири пътнически седящи вагона и един вагон салонен тип от „Корона експрес“, който в миналото е бил предназначен за официалните пътувания на Цар Борис III и неговото семейство. Царският вагон ще бъде отворен за желаещите да го разгледат по време на престоите на влака в гарите Мездра и Враца.

Композицията, теглена от парен локомотив, ще замине от гара София Север за Враца в 09:10 ч. сутринта. Маршрутът ѝ включва три по-продължителни престоя в гарите Курило (от 09:24 ч. до 10:14 ч.), Своге (от 10:39 ч. до 11:39 ч.) и Мездра (от 12:52 ч. до 14:07 ч.), където ще има специално организирана програма по посрещането на влака. По време на пътуването и престоя на гарите ще бъдат представени исторически възстановки от обявяването на независимостта на България при княз Фердинанд I.

Особен акцент е 103-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в чиято памет ще звучат негови творби. В подготвената програма ще се включат танцови състави от Нови Искър, Своге, Мездра и Враца.

По маршрута си от София-Север до Враца, ретро композицията ще спира още на гара Лакатник ( в 11:58 ч.) и спирка Черепиш (в 12:36 ч.), така че пътуващите могат да не изминат цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник, или да посетят Черепишкия манастир, където имат възможност да се докоснат до едно от местата, вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество. Влакът ще пристигне във Враца в 14:25 ч. и след два часа престой за разходка в града ще замине обратно за София в 16:30 ч. На връщане ще спира отново в Мездра (в 16:47 ч.), Черепиш (в 17:37 ч.), Лакатник (в 18.07 ч.), Своге (в 18:29 ч.) и Курило (в 18:58 ч.), откъдето избралите планинската разходка ще могат да се върнат обратно със същия влак. В крайна гара София Север композицията с парния локомотив ще пристигне в 19:14 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София Север – Враца – София Север е 65 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на цена 33,50 лв. с включено запазено място.

По-късно стана ясно, че БДЖ организира пътуване с парен локомотив и ретро вагони и от Горна Оряховица до Трявна по повод Деня на независимостта:

Специално пътуване от Горна Оряховица до Трявна и обратно с влак с парен локомотив и ретро вагони ще отбележи 116 години от независимостта на България. Към композицията на влака ще бъдат включени два специални салонни вагона – един от „Витоша експрес“ и личният вагон на Цар Борис III от „Корона експрес“. Те ще бъдат отворени за желаещите да ги разгледат по време на престоя на влака в Трявна и след пристигането му в Горна Оряховица.

Влакът ще потегли на 22 септември /неделя/ от гара Горна Оряховица в 09:30 ч. По маршрута си ще има две спирки в Трапезица (в 09:43 ч.) и Велико Търново (в 9:48 ч.).

По разписание композицията ще пристигне на гарата в Трявна в 10:50 ч. Там всички желаещи ще имат достатъчно време да се разходят и да се потопят в невероятната възрожденска атмосфера на града, който в миналото е считан за център на занаятчийството и културното развитие на България.

От гарата в Трявна влакът тръгва обратно към Горна Оряховица в 15:50 ч., където ще пристигне в 16:57 ч., като по маршрута си ще спре отново във Велико Търново (в 16:36 ч.) и Трапезица (в 16:41 ч.).

Цената на билета за пътуване в двете посоки Горна Оряховица – Трявна – Горна Оряховица е 45 лв. и включва запазено място. За децата до 10-годишна възраст билетите са на стойност 23.50 лв. с включено запазено място.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Фон дер Лайен заминава за Киев: Със Зеленски ще обсъдят нуждите на Украйна преди настъпването на зимата

Председателят на Европейската комисия обяви, че ЕС е готов да предостави на Украйна още 160…

преди 7 минути

Ахмед Доган беше засечен да влиза в централата на ДПС в София

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи в централата на ДПС в София. Това…

преди 22 минути

Във Варна този уикенд ще има детски плувен фестивал

Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024", научи медия "Нова…

преди 25 минути

Във Варна организират мащабно кръводаряване в помощ на бебета, деца и възрастни

Създателят на благотворителна кампания „Аз Вярвам и Помагам“ кани варненци и гости на града на…

преди 29 минути

20-годишна скочи с бебето си в ръце от третия етаж на хотел в България

Смразяваща кръвта случка се е случила в Кърджали. Млада жена е сторила немислимото. От полицията…

преди 38 минути

Неизрядните районни кметове ще струват 1,4 млн. лв. на варненци?

По информация от пресцентъра на Общински съвет - Варна 1,4 млн. лева ще струват частичните…

преди 53 минути