Категории: Варна

Майка на дете със специални нужди във Варна: Общината спря микробусите, извозващи децата. Сега нямат транспорт за учебната година

Реклама

С екипа на медия „Нова Варна“ се свърза притеснена майка от Варна. Тя разказва, че синът ѝ е с аутизъм и епилепсия, със 100% ТЕЛК. Ученик е в училище за деца със специални нужди във Варна. По думите на жената обаче, Общината е изтеглила отпуснатите от нея 2 микробуса, извозващи децата със специални потребности за и от училищата, като по този начин те остават без транспорт за учебната година. Ето какво ни пише М. Русева:

„Здравейте, майка съм на 11-годишно момче от Варна с диагнози: Аутизъм, Епилепсия. Той е със 100% ТЕЛК с чужда помощ. Ученик е в СУУНЗ „Проф. Д-р Иван Шишманов“, Аспарухово (Училище за деца със специални нужди във Варна).

Още от 1-ви клас, след приема и започване на учебната година, въпреки уверението за осигурен транспорт, които да води и връща децата ни със специални потребности с обучен придружител, започнаха проблемите. Нямаше достатъчно микробуси, редовно се повреждаха за дълго, бракуваха се, отпускаха се други микробуси, после се пренасочваха по други линии…. и така до вчера, когато класната ни уведоми, че Общината е изтеглила отпуснатите от нея 2 микробуса, извозващи децата и съответно оставаме без служебен транспорт за учебната година.

Предложеното решение от училището е родителите да ходим в Общината и да се молим да върнат микробусите или да ги подменят с нови. Моят син в следствие заболяванията, които има, е невъзможно да го превозвам с градския транспорт 2 пъти дневно от кв. „Христо Ботев“ до Аспарухово. Той изпада в паника в пространства с много хора (затворен в автобус), има непоносимост към силни миризми (парфюми, пот, омекотители…), присъщи за препълнените автобуси. Има нулев толеранс към изчакване по спирки, издава силни звуци и изобщо има неприемливо поведение. Не разполагам с личен автомобил и не шофирам. Ползване на такси също е неприложимо.

Моля за съдействие за изясняване на обстоятелствата, наложили отмяната на общинския транспорт, както и подкрепа за най-бързо решаване в полза на изтормозените ни деца и нас родителите, за облекчаване на ситуацията и възстановяване на транспорта до и от училището.

Поздрави!“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Студенти сами ремонтират общежитията си в София: Борят се с течове, рушащи се стени, дървеници и хлебарки

Изглежда, че условията в общежития в София са мизерни и невъзможни за нормален начин на…

преди 3 минути

Гришо победи Ноле в София, но последната точка беше спечелена от дете

Истинско зрелище сътвориха снощи най-добрият български тенисист Григор Димитров и носителят на 24 титли от…

преди 10 минути

Археолози разкриха загадъчни каменни съоръжения край Варна

Археологът д-р Владимир Славчев обяснява, че каменните съоръжения са кръгли и елипсовидни и са били…

преди 19 минути

Лукашенко предупреди: Нападение срещу Беларус е трета световна война

Президентът на Беларус заяви, че не блъфира и страната му има какво да отговори както…

преди 30 минути

Вандалът, счупил стъклото на тролей в София, се оказа самият шофьор

Стана ясно кой е извършителят на вандалския акт върху тролейбус, извършен в София миналата седмица.…

преди 39 минути

Ето колко трябва да ни платят ако работим на неработния 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 49 минути