Категории: Варна

Ще има безплатни консултации за туберкулоза в цялата страна: Ето къде ще бъдат във Варна

Реклама

Безплатни консултации за туберкулоза ще се проведат в периода 16-20 септември 2024 г. в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза, информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Кампанията „Седмица на отворени врати”, като инициатива, цели да разшири възможностите за достъп до здравни услуги и да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата за симптомите, начина на заразяване, рисковите фактори, различните форми на заболяването, лечение и превенция.

По време на „Седмицата на отворени врати“ всеки желаещ може да се възползва от скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за заболяване лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще бъдат предприемани необходимите мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което ще се прекъсне веригата за предаване на инфекцията. Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата със заболяването в Европейския регион на СЗО и постоянния спад на случаите, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона.

Благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, в страната се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от 23,8 на 100 хил. население през 2013 г. до 13,5 на 100 хил. през 2023 г.

Заболяването е лечимо и предотвратимо, стига да бъде открито навреме, да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти, като важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

За област Варна безплатните медицински прегледи за туберкулоза ще се провеждат в:

СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ВАРНА” ЕООД, гр. Варна, ул. „Мануш войвода” № 11 А – 16, 17 и 19 септември.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 5 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 6 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 6 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 7 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 7 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 7 часа