Категории: Любопитно

България отбелязва 105 години от рождението на Николай Хайтов

Реклама

Днес, на 15 септември 2024 година се навършват 105 години от рождението на Николай Хайтов. както е известно той е ярка личност, от тези, които вечно греят.

Дори когато ги няма. С ярка индивидуалност, която привлича сходни на себе си. В други случаи направо ги създава, пише за тях. Не дялан, а ръбат камък е, та „като се търкулнеш, да има къде да спреш“. Умее да говори с хората, но и да ги изслушва, накрая направо се слива с героите си. А разказите му са диви, защото за него „този свят е населен с безсловесни сенки и това е светът на дивата и на дивната гора“. Сигурно затова казват, че самият Хайтов е гората, че Хайтов е България, предава Fakti.

Над 10 пиеси, 800 статии и рецензии говорят за връзката му със света, с дърветата, с природата, с Родопите. Известно е, че общият тираж на книгите му, които са издадени и преиздадени в България, е над 4 милиона екземпляра.

„Какво се случва“ отбеляза в ефира на програма „Христо Ботев“ 105-годишнината от рождението му с разговор за разказите му, за същественото за човека, за взаимоотношенията между хората, за образите с морал и ценностна система, които вдъхновяват, за нуждата да помним, за да знаем и ние кои сме.

Гости в предаването бяха синът на писателя арх. Здравец Хайтов, председател на фондация „Памет“, и режисьорката Магдалена Ралчева, която екранизира разказа му „Сватба“.

Те припомниха, че тъкмо очовечаването е в основната на творчеството на Хайтов и с тази серия от събития, които предстоят в София и Пловдив ще приближат хората до неговия свят. Важно е как младите четат и интерпретират думите на писателя и как разбираме идеята за това, че „няма нищо по-важно човекът да стане по-човек, а не такъв, какъвто е бил от памтивека“.

След прожекцията на „Сватба“, който беше представен за първи път пред публика тази година на кинофестивала в Кан, а преди официалната му премиера на 8 ноември му предстои и среща със зрителите на „Златна роза“ 2024, честванията ще продължат с поредица изложби. На 15 септември във фоайето на ДТ „Николай Масалитинов“ в Пловдив ще бъде открита плакатна изложба. На 17 септември в къщата на Верен Стамболян ще бъде открита изложба с дърворезби, а на следващия ден, 18 септември, във фоайето на ДК „Борис Христов“ ще се открие изложба с илюстрации.

Повече чуйте в звуковия файл. В него можете да слушате и как актьорът Васил Михайлов чете откъси от разказите „Сватба“, „Мъжки времена“ и „Засукан свят“. Записът е направен в студио „Акустична версия Бояна“, издателството е Общобългарски комитет „Васил Левски“, а радиото разполага с него, защото Михайлов е подарил диска след гостуване в предаването „Нощен Хоризонт“.

Сценарист на филма „Сватба“ е Юрий Дачев, оператор – Емил Христов. В ролите са Велислав Павлов, Васил Банов, Ралица Стоянова, Светлана Янчева, Михаил Мутафов, Радослав Владимиров, Гергана Данданова. Сюжетът се развива на прага между XIX и XX век. Родопа планина се превръща в място на необичайна любовна история. Срещата между Хатѐ и Мето е съдбоносна, прераствайки от младежко увлечение в непреодолима любов, която променя завинаги не само техния живот, но и на третия човек застанал между тях.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 2 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 4 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 4 часа