Категории: България

Президентът за загиналите летци: Изключително много фактори трябва да се анализират

Реклама

Припомняме, че на 13 септември стана тежък авиоинцидент в авиобаза „Граф Игнатиево“. По време на тренировка загинаха двамата пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Към момента причините за инцидента все още се изясняват.

„Искам да изкажа още веднъж съболезнования към семействата, близките и колегите на загиналите летци. Огромна загуба за всички нас и за българските Военновъздушни сили“, заяви днес българският държавен глава Румен Радев пред журналисти.

„Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео не може да доведе до някакви реални достоверни заключения какво точно се е случило. Изключително много фактори трябва да се анализират и съм сигурен, че те ще бъдат анализирани“, допълни президентът Радев.

Държавният глава призова „да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии“.

„Доколкото знам тези хора са имали добър нальот, най-опитните ни летци. Майор Димитров е един от най-опитните на L-39 и доколкото знам имат солиден брой пилотаж точно по това упражнение. Редно е да изчакаме заключенията от работата на компетентната комисия“, заяви Радев.

Той коментира призивите на Делян Пеевски и на бившия президент Росен Плевнелиев за оставките на командващия ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиобаза „Граф Игнатиево“:

„Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си за България толкова, колкото ген. Петров и ген. Русев – нека да им искат оставките“, посочи президентът.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 3 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 5 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа