in

Варненското Ловно-рибарско дружество чества 135 години от основаването си: Обявиха програма

Колаж: "Нова Варна"

Във Варна ще бъдат чествани 135 години от основаването на варненското Ловно-рибарско дружество. Събитието ще се проведе на 20 септември 2024 г. от 14.30 ч.

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско обществено сдружение във Варна. То е и единственото гражданско сдружение, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 135 години. Основано от видни варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд, търговци, предприемачи, кметове, дружеството още в първите си документи поставя за своя цел: опазването на природата и дивеча; сдружаването на ловците и повдигане на тяхната култура и патриотичен дух; развитие на ловното стопанство; участие в значими национални и градски прояви; благотворителна и обществено полезна дейност. Поколения наред в дружеството членува цвета на варненската интелигенция. Негови представители са такива изтъкнати личности като Александър Дякович, Христо Славейков, Янко Славчев, Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев.

Днес наследници и пазители на славните традиции на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, които разпределени в 38 дружинки продължават делото на своите предци: създават ловни стопанства; грижат се за опазване и размножаване на дивеча; активно участват в стопанския и обществен живот на Варна и Варненския край.

Програма за честване 135 години от основаването на ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“ 20 септември (петък) 2024 г.

– 14.30 часа – Тържествен марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. Сборен пункт: Градския часовник.
Маршрут: Градски часовник – площад – бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците.

– 15.00 часа – Поднасяне на венци пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Морската градина /традиция от основаването на дружеството/.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/