Категории: България

Ето колко трябва да ни платят ако работим на неработния 23 септември

Реклама

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като това е официален празник, 23 септември (понеделник) е определен за почивен ден. 

Ако си пуснете отпуска 24, 25, 26 и 27 септември (вторник, сряда, четвъртък и петък) ще ви се събере една много прилична поредица от почивни дни. Ще сте пуснали отпуска само 4, а ще почивате 9 дни (от 21 до 29 септември включително).

А как би трябвало да бъде платен трудът в тези дни, ако сте на работа?

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомня, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември – понеделник, е почивен ден.

При работа в почивни и неприсъствени дни с увеличение от 75% се заплаща единствено извънредният труд. За положения труд в дните на официален празник, които през месеца са 6 септември и 22 септември, всички работещи задължително получават двойно възнаграждение, посочват от Инспекцията по труда. Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. Извънредният труд се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа преди началото на полагането му.

Не е извънреден трудът за работещите по график – при сумирано изчисляване на работното време, поради което те имат право единствено на двойна надница при работа в празничен ден.

На сайта на ИА ГИТ, в рубриката „Административно обслужване“, е публикувана подробна информация за начина на подаване на сигнали. В работно време гражданите могат да се обръщат за консултации и на националния телефон на Агенцията 0700 17 670.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Съдебномедицинската експертиза: Летците Димитров и Дункин не са имали шанс за оцеляване след взрива

Според съдебномедицинската експертиза са установени несъвместими с живота травми. Това заяви шефът на Военноокръжната прокуратура…

преди 1 минута

Джокович благодари и каза „чао“ на България

Сръбският топ тенисист Новак Джокович благодари на Григор Димитров за гостоприемството в София и публикува…

преди 10 минути

Важно: На 20 септември токът ще прекъсне на всички тези места във Варна и областта

От 16.09.2024 г. до 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни…

преди 18 минути

Синоптик обяви кога идва циганското лято и кога по Черноморието става 30 градуса

По думите на синоптика Петър Янков още тази неделя и идния понеделник температурите по Черноморието…

преди 26 минути

Фон дер Лайен заминава за Киев: Със Зеленски ще обсъдят нуждите на Украйна преди настъпването на зимата

Председателят на Европейската комисия обяви, че ЕС е готов да предостави на Украйна още 160…

преди 36 минути

Ахмед Доган беше засечен да влиза в централата на ДПС в София

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи в централата на ДПС в София. Това…

преди 51 минути