Категории: Варна

От МВР показаха снимки от мащабната спецоперация на ГДБОП Варна

Реклама

Служители от ГДБОП неутрализираха престъпна група при мащабна акция срещу производство и разпространение на наркотици по Северното Черноморие. Бяха открити високотехнологична лаборатория, нива на открито, 12 оранжерии и множество различни наркотични вещества при специализираната операция във Варна и областта

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, създадена с цел отглеждане на растения от рода на конопа, производство и разпространение на наркотични вещества, в рамките на специализирана операция, проведена вчера в град Варна и областта. Акцията е реализирана по образувано разследване под надзора на Окръжна прокуратура – Варна за престъпления по чл. 321 ал. 3, 354а, ал. 1 и ал. 2 и чл. 354в от НК.

В хода на операцията са извършени множество оперативни и процесуално-следствени действия – по неотложност и със съдебни разрешения. Претърсени са 14 адреса и 2 моторни превозни средства на територията на областта. На един от адресите във Варна е установена високотехнологична лаборатория с инсталация за извличане на психоактивни канабиноиди чрез физико-химични процеси – производство на „делта 8 ТНС“ тетрахидроканабинол, която по данни е предназначена за създаване на течности за вейп устройства. В землището на село в областта са установени два поземлени имота с близо 4400 канабисови растения. В единия – в нива на открито от 1,5 дка, били засети близо 2750 растения, а в другия имот антимафиотите установили 12 оранжерии от закрит тип, разположени на 13 декара площ, където са се полагали грижи за още около 1632 насаждения. В същия имот са открити още общо 470 кг суха тревна маса, реагирала на марихуана.

Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: МВР

Част от наркотичните вещества са съхранявани в бидони, разположени в подземно укритие тип „бункер“ с прикрит вход и вакуумирани пликове. В рамките на процесуалните действия са иззети още: 45 литра ННС хексохидроканабинол, разпределен в бутилки; над 1000 желирани дражета; над 4000 капсули с течност за „вейп устройства“; над 1700 „вейп устройства“; електронни везни; ръководства за добиване на 36 445 лева; лаптопи; мобилни телефони и други вещи и предмети, имащи отношение към разследваната дейност. Задържани са общо 10 души, сред които и лидерът на престъпната група. В качеството на обвиняеми са привлечени седмина – на четирима мярката за неотлонение е удължена за срок до 72 часа, а на други трима е наложена „парична гаранция“. Назначени са множество експертизи.

Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: МВР

Действията по разследването и доказването на престъпната дейност продължава.

Информация за успешната реализация предоставиха комисар Деян Горанов, началник на ГДБОП във Варна и Окръжния прокурор на града Красимир Конов на брифинг в прокуратурата по-рано днес.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 5 минути

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 12 минути

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 24 минути

Варненският апелативен съд потвърди наказанието на шофьор, причинил ПТП, в което е загинал негов приятел

3 години условно лишен от свобода и 5 години без книжка ще бъде шофьор, причинил…

преди 34 минути

Наложиха доживотен затвор на мъж, убил майка си в Бургас

От Апелативна прокуратура - Бургас съобщават за медия "Нова Варна", че по обвинителен акт на…

преди 51 минути

Кръв потече от ушите и носовете на пътници по време на полет над САЩ

Пътници от полет на Delta Air Lines се възстановяват след проблем с херметизацията по време…

преди един час