Категории: България

Варненският апелативен съд потвърди наказанието на шофьор, причинил ПТП, в което е загинал негов приятел

Реклама

3 години условно лишен от свобода и 5 години без книжка ще бъде шофьор, причинил ПТП, в което е загинал негов приятел, съобщават от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Към момента на инцидента, когато шофьорът е бил на 19 години, не е спрял на знак „Стоп“, движейки се с превишена скорост.

Варненският апелативен съд потвърди наказание 3 години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 5 години, по отношение на водач, причинил катастрофа, в която загинал спътникът му. Втората инстанция увеличи наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ от 4 на 5 години. Апелативният съд извърши въззивна проверка на присъда на Окръжен съд – Силистра, с която Ален А. е бил признат за виновен в това, че на 24.10.2023г. при управление на автомобила си е нарушил две правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Валентин И. Нарушенията се изразяват в това, че 19-годишният към момента на инцидента шофьор не спрял на знак „Стоп“ и че вместо с максимално разрешените 50, се движел в зона на кръстовище с над 106 км/ч.

Делото пред първата инстанция е било разгледано при съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият признава фактите от обвинителния акт и наказанието му се намалява с 1/3. Въззивното производство се основава на жалба на частните обвинители. Повереникът им обърна внимание, че скоростта е била над два пъти по-висока от позволената и че множество предходни знаци и маркировка не били отчетени от подсъдимия. Защитата на Ален А. наблегна на обстоятелството, че той е демонстрирал искрено разкаяние и че трябва да се търси превенция, а не репресия.

На инкриминираната дата Ален, пострадалият и друг техен приятел решили да се повозят извън Силистра. Зад волана бил подсъдимият, който потеглил в посока Шумен. Автомобилът наближил кръстовище с скорост 106,13 км/ч. Водачът отклонил вниманието си, не намалил скоростта и не забелязал група пътни знаци и вертикална маркировка, предупреждаващи за предстоящо кръстовище, ограничение до 50км/ч и знак „Стоп“. В самото кръстовище той свил волана надясно, но поради високата скорост автомобилът занесъл, напуснал пътното платно и се ударил последователно в две дървета. Валентин, който бил на задната седалка без предпазен колан, починал.

Според вещите лица, изготвили комплексна автотехническа съдебно-медицинска експертиза, непосредствена причина за произшествието била високата скорост. Експертите са категорични, че безопасната скорост за преминаване през кръстовището била 50,76 км/ч. За недопускане на ПТП, като млад водач подсъдимият е следвало да държи вниманието си към пътя и да не управлява МПС през нощта с такава висока скорост.

Относно размера на наказанието – при граници на предвидената в закона санкция между 2 и 6 години, първата инстанция е отмерила 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, които е била длъжна да намали с 1/3 – до 3 години.

Апелативният съд подчерта в решението си, че подсъдимият е нарушил не едно, а две от базисните правила на безопасността на движението. Това придава допълнителна сериозна тежест. Сериозността на нарушенията и предходните административни наказания дават основание да се определи

наказание около и над средния размер – както е сторила първата инстанция. Затова няма основания за корекция на тази санкция. Предвид младата възраст и трудовата ангажираност на подсъдимия, изолирането му от обществото не би допринесло за поправянето и превъзпитаването му, което е основна цел на наказанието. Затова и правилно е приложено условно осъждане с максимален изпитателен срок. То също има предупредително и възпиращо въздействие, породено от възможността за привеждане в изпълнение при противоправно поведение на подсъдимия. За успешното обезпечаване на обществения интерес и осигуряване на безопасността на движение по пътищата съществено допринася и кумулативното наказание – лишаване от право на управление на МПС. Апелативният съд смята, че то трябва се увеличи с една година, за да се гарантира безопасността на движението и да се постигне пълноценна превъзпитателна роля спрямо подсъдимия.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване пред ВКС.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 3 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 5 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа