Категории: България

Зачестяват телефонните измами: Ето как действат измамниците

Реклама

От полицията отчитат активизиране на телефонните измамници в Югозападна България. Само за две седмици в районните управления областите Благоевград и Кюстендил са получени десетки сигнали за опити за телефонна измама.

Възрастен мъж от Благоевград е дал 4000 лева на мними полицаи за залавянето на ало измамници. Благодарение на бързата реакция на органите на реда в кюстендилско пък е предотвратена друга заблуда, този път на жена, предава БНТ.

Преди дни 81-годишна жена от кюстендилското село Ябълково получила обаждане на домашния си телефон от мним полицай.

„Жертвата е въведена в заблуждение, че помага на полицейски служители при изпълнение на техните задължения и разследване на случай с телефонни измамници. Заявяват на жертвите, че малко по -късно ще бъда направено обаждане от страна на телефонните измамници, които ще искат по някакъв повод пари и ценности, които трябва да им бъдат предоставени“, обясни Данаил Иванов, началник на Криминална полиция в РУ – Кюстендил.

Въпреки че схемата е стара и добре позната на органите на реда, жената и нейната снаха се доверили на чутото по телефона. Събрали заделени пари и ценности в плик, който по-младата трябвало да остави на определено място.

„Следвайки инструкциите, които получила по телефона, снахата на възрастната жена донесла на гаровия площад в Кюстендил плика със събраните пари и бижута. Оставила ги и се отдалечила. Отдалечавайки се обаче забелязала, че съмнителна дама взима пакета“, каза Станислава Христова.

Жената разбрала, че е измамена и веднага подала сигнал в полицията.

„Направен е контакт със служители на ОД на МВР – Перник при което са задържани две лица – мъж на 46 години и жена на 68 години. При последвалите процесуално следствени действия в тях са намерени инкриминираните сума пари и ценности. Работата по досъдебното производство, което е образувано в РУ Кюстендил продължава под надзора на районна прокуратура, ще бъдат изяснени ролите на задържаните лица“, посочи Данаил Иванов, началник на Криминална полиция в РУ – Кюстендил.

Жертви на телефонните измамници продължават да са основно възрастни хора, които най-често получават позвънявания на домашните си телефони.

„Имахме домашен телефон – два пъти искаха но се досещаме и не сме имали проблеми и почват да ме псуват, но и аз псувам. Просто трябва да сме внимателни, децата си ги знаем кой къде е и мойте деца не са тук, едната във Франция отиде“, коментира Малинка Христова.

„Аз като чуя някой и затварям телефона, повече не отварям. Щом почне много да ми говори, затварям и толкова“, коментира Спаска.

А от полицията отново припомнят, че при изпълнение на своите служебни задължения представителите на институциите не искат пари нито по телефона, нито на ръка.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 3 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 5 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа