Категории: Варна

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Реклама

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Въпросният мъж е многократно осъждан.

Апелативният съд във Варна уважи жалбата на обвиняем срещу определение на Силистренския окръжен съд, с което му е била отказана по-лека мярка за неотклонение. Неделчо Н. е в ареста от юни. Повдигнати са му обвинения за това, че при продължавано престъпление и опасен рецидив е произвел 49 гр. амфетамин, на публично място го е разпространил на друг обвиняем и е държал с цел разпространение 6,5 гр. метаамфетамин. Освен това съхранявал повече от 3 археологически обекта, които не били регистрирани по съответния ред. Искането му за по-лека мярка за процесуална принуда бе аргументирано с влошеното му здравословно състояние, във връзка с което е бил настанен в специализирана болница. Привлечени към наказателна отговорност по същото дело са още трима души.

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че и към момента съществуват всички законови предпоставки за задържането на обвиняемото лице под стража. Изтъкната бе високата обществена опасност на дееца и на деянията. Обвиняемият е многократно осъждан.
По думите на адвоката, с пълните си самопризнания подзащитният му максимално е съдействал на разследването. Заболяванията му са съществували още при първоначалното вземане на мярката за неотклонение, но оттогава са се обострили, а адекватни мерки не са предприети.

Съдът съобрази, че Неделчо Н. е обвинен за извършването на тежко умишлено престъпление и страните не спорят по обоснованото предположение. Интензитетът на опасността от извършване на престъпление е намалял през изминалите 3 месеца, в които 37-годишният мъж е бил под стража.

В същото време обаче доказателства от медицински характер показват наличие на редица тежки заболявания и влошено здравословно състояние. Епикризата изисква полагане на специфични медицински грижи, които не могат да бъдат оказани в местата за задържане или в специализираната болница за лечение на лишени от свобода. Според съдебния състав, в този случай личният интерес надделява над обществения. Втората по тежест мярка за неотклонение би обезпечила целите на досъдебното производство. Затова Неделчо М. ще бъде под домашен арест, който ще се контролира с електронно устройство за наблюдение. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 6 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 11 минути

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди 16 минути

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди 29 минути

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди 35 минути

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди 50 минути