Категории: България

Археолог за откритата втора статуя в Хераклея Синтика: Когато видяхме, че е по очи, си казахме с колегите – май няма да има глава

Реклама

Припомняме, че в петък беше открита втора статуя в големия канал в Хераклея Синтика. Тя трябва да бъде извадена и преместена в музея в Петрич. Статуята обаче е без глава и археолозите смятат, че вероятната причина е земетресение от преди 1600 години.

Мраморната скулптура, открита близо до мястото в канала, където беше намерено почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес, е без глава.

На 3 октомври статуята ще бъде извадена и ще бъде пренесена в музея в Петрич, каза в ефира на бТВ днес археологът проф. д-р Людмил Вагалински.

„Очаквах да бъде намерена втора статуя. Не бях сигурен в коя част на насипа ще бъде. За съжаление, тя е без глава, но е добра находка“, коментира археологът.

„Главата е отчупена най-вероятно заради земетресение от преди 1600 години. Тя липсва и най-вероятно затова са я поставили по очи. Няма никакви данни къде може да бъде, няма следи от нея“, обясни проф. д-р Вагалински.

„Даже, когато видяхме, че е по очи, си казахме с колегите – май няма да има глава. И така се оказа“, допълни археологът.

По думите му в този канал има място и за други статуи, но са поставени само тези двете – симетрично спрямо основата линия на канала.

„Те са на разстояние от около 2 метра една от друга. Очевидно са били много важни за жителите на Хераклея“, обясни проф. д-р Людмил Вагалински.

„С намирането на тези статуи историческият разказ става по-богат и ние трябва да направим този разказ. Трябва да видим и втората отпред как изглежда и какви детайли има. В момента това не е възможно, преди да я вдигнем внимателно. Очевидно те са били свързани приживе помежду си. Имаме идея, но ни трябват малко детайли още и разказът ще бъде много по-убедителен за историята на Хераклея“, обясни археологът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гастроентеролог обяви кои хора не бива да ядат яйца

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова сподели кои хора трябва да се въздържат от това да ядат…

преди 7 минути

Празник е: Ето каки са поверията, традициите и обичаите, свързани с 23 септември

На днешния ден (23 септември) Православната църква чества зачатие на Св. Йоан Предтеча и Кръстител.…

преди 12 минути

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по…

преди 32 минути

Весела Чернева обяви какво може да се случи с Украйна ако Камала Харис спечели

Според зам.-директора на Европейския съвет за външна политика е възможно около или след изборите за…

преди 42 минути

Тези места край Варна остават без вода в почивния 23 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 50 минути