Категории: България

Важно за грипа и противогрипните ваксини в България

Реклама

Стана ясно, че ваксините срещу грип вече са в аптеките у нас. Ваксинацията срещу грип е препоръчителна за хора с хронични заболявания, за пациенти на хемодиализа, за имуносупресирани пациенти, пациенти с органна трансплантация.

Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха в профила си във Facebook от „Плюс мен“ – информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините.

Според информацията в платформата противогрипните ваксини са показани за имунизация при деца на възраст от шест месеца и се поставят инжекционно.

Ваксинация срещу грип се препоръчва за хора с хронични заболявания – диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др., независимо от възрастта, за пациенти на хемодиализа, за имуносупресирани пациенти, пациенти с органна трансплантация. Желателно е срещу грип да се имунизират и живеещите в организирани колективи – домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др., както и хората, за които има повишен риск от заразяване с оглед професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.).

За всички, които са в контакт с хора, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип – членове на семейството, включително деца, персонал на лечебни, здравни и социални заведения, също е препоръчително да се ваксинират.

Безплатните противогрипни ваксини, които се осигуряват по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип и пневмококови инфекции за лица на и над 65 г., ще бъдат поставяни на пациентите от октомври. Имунизациите ще извършват общопрактикуващите лекари.

Ваксина срещу грип може да бъде поставена едновременно с ваксина срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места, допълниха от „Плюс мен“.

На 11 септември започна имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. Приложението на новите ваксини е безплатно, а имунизациите се извършват в кабинетите на регионалните здравни инспекции или при общопрактикуващите лекари.

В България са доставени и разпределени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2, като от тях 80 640 дози са предназначени за имунизация на хора на и над 12-годишна възраст, а останалите близо четири хиляди дози са за деца от шестмесечна до 11-годишна възраст. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под петгодишна възраст, които, ако не са преболедували или не са ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гастроентеролог обяви кои хора не бива да ядат яйца

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова сподели кои хора трябва да се въздържат от това да ядат…

преди 5 минути

Празник е: Ето каки са поверията, традициите и обичаите, свързани с 23 септември

На днешния ден (23 септември) Православната църква чества зачатие на Св. Йоан Предтеча и Кръстител.…

преди 11 минути

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по…

преди 31 минути

Весела Чернева обяви какво може да се случи с Украйна ако Камала Харис спечели

Според зам.-директора на Европейския съвет за външна политика е възможно около или след изборите за…

преди 41 минути

Тези места край Варна остават без вода в почивния 23 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 48 минути