Категории: Любопитно

Гастроентеролог обяви кои хора не бива да ядат яйца

Реклама

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова сподели кои хора трябва да се въздържат от това да ядат яйца, колкото и да са им любими.

„Кокошите яйца съдържат много полезни вещества, но има хора, които не трябва да ги ядат. Яйцата се считат за силно алергизиращ продукт, а суровите яйца са много по-алергенни от варените или пържени яйца. Ето защо за хора, които имат тежка алергия към пилешки протеини (анафилактични реакции, оток на Квинке, генерализирани кожни реакции), за тях те са категорично противопоказани“, посочва д-р Сухорукова.

Яйцата не трябва да се консумират, ако панкреатитът е остър. Те също трябва да се ядат с повишено внимание, ако имате заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, тъй като жълтъкът има холеретичен ефект и може да провокира обостряне на холелитиаза, съобщава сайтът „Актуално“.

„Яйцата също не трябва да се консумират от хора със силно повишен холестерол. От една страна, те съдържат холестерол, компенсиран от лецитин. Яйцето няма отрицателен ефект върху здравия човек, тъй като лецитинът предотвратява отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове, но болният трябва да консумира жълтъка на яйцето много внимателно“, каза специалистът.

Според гастроентеролога диабетиците трябва да консумират яйца с повишено внимание, тъй като техните кръвоносни съдове по правило вече са засегнати от захарта и имат увреждане, така че рискът от развитие на атеросклероза при такива хора е много по-висок. А атеросклерозата е причина за инсулти и инфаркти.

„Яйцата също могат да предизвикат рефлукс, състояние, при което киселинното съдържание на стомаха се издига нагоре в хранопровода, причинявайки киселини и горчив вкус в устата. Вероятността от рефлукс се увеличава многократно, ако човек заеме хоризонтална позиция след хранене. Това е свързано с прояви на гастрит и заболявания на стомашно-чревния тракт. Ако имате подобни здравословни проблеми, по-добре е да избягвате да ядете яйца малко преди лягане“, добавя д-р Сухорукова.

Също така, цели яйца не трябва да се дават на деца под една година. Малкото дете може да изяде само една четвърт от жълтъка, но яденето на белтъци преди навършване на годинка е строго забранено, споделя лекарят и допълва, че яйцата имат ползи, които не трябва да се пренебрегват.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Новият вариант на грипа "Хес" не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той…

преди 12 минути

Експерт: Медът помага при настинка, грип и COVID-19

Имунологът Дария Карташева-Еберц обясни в своя скорошно интервю своите наблюдения за полезните свойства на меда.…

преди 28 минути

Според близки на починалата жена след побой в Перник: Счупено огледало е довело до конфликта

Както вече стана ясно, 56-годишна жена, която беше брутално пребита на 30 юли в Перник…

преди 35 минути

Внимание: Очаква се засилен поток от прибиращите се от Гърция

Днес е последният ден от дългия уикенд, който се образува около Деня на независимостта. Най-голям…

преди 45 минути

Ето колко трябва да ни плати работодателят ни ако работим на днешния почивен ден

Припомняме, че в случай, че официален празник, какъвто е 22 септември (Денят на независимостта на…

преди 60 минути

Откритията продължават: Намериха и глава на статуя при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика

Археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински откриха глава на статуя в големия канал на…

преди един час