Категории: Черноморие

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Реклама

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по родното Черноморие този сезон. Според бранша сред основните причини са геополитическата обстановка, по-малкото чартърни полети към България, ремонта на Дунав мост и конкуренцията на съседни страни. По Северното Черноморие много от хотелите са били пълни само в пика на сезона, въпреки атрактивните оферти през цялото лято.

„Това, което в момента е най-плашещо, започнахме да губим и сигурните ни пазари като румънци, поляци, защото конкуренцията около нас е по-силна и ги привлича“, заяви пред БНТ Станислав Стоянов, хотелиер.

„Ако говорим като приходи – да, те са най-високите, това е най-вече заради инфлацията, но разходите също се повдигнаха на бизнеса и затова бизнесът не е много доволен от сезона“, допълни Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

Не се сбъднаха и очакванията на бранша за по-дълъг туристически сезон. Въпреки необходимостта от спешни мерки не се прави достатъчно в тази посока, недоволстват хотелиерите.

„Курортът е празен. Доколкото знам в Балчик е същата работа. Събота и неделя се вижда някакво движение от околните градове и села, но през седмицата е мъртвило. Сега е моментът за неосъществените помощи за пенсионери, за държавни работници с тези прословути ваучери. Но отново нищо не е направено“, добави Станислав Димитров, управител на хотел в Кранево.

„Този ремонт на Дунав мост – Русе, който по средата на сезона го започнаха активно, доведе до голямо отблъскване на доста туристи, които досега си идваха по нашето Северно Черноморие“, коментира Станислав Стоянов, хотелиер.

По-малко туристи дойдоха у нас това лято и заради намаления брой на местата в самолетите до България.

„За месеците май, юни и юли сме с един милион нощувки по-малко, отколкото през силната 2019 година. Има желаещи да почиват по нашето Черноморие, но когато няма седалки, достатъчно капацитет, те избират конкурентни дестинации“, заяви Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

„От това, че няма чартъри губим туристи от Германия, Централна Европа, Франция, от цяла Западна Европа“, каза още Станислав Стоянов, хотелиер.

Според експерти сега е най-подходящият момент да бъде организирана силна информационна кампания, насочена към пазарите в Западна Европа, която да убеди туристите, че България е сигурна дестинация въпреки сложната геополитическа обстановка.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment
Сподели
Автор:
Редакция "Нова Варна"

Последни новини

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 26 минути

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 35 минути

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 54 минути

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди един час

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 2 часа

„Ние, потребителите“: Информация за имитиращите продукти и в ресторантите е от полза за потребителите, но как ще се гарантира верността ѝ?

Коментар по темата направи Габриела Руменова - основател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите". По нейни…

преди 2 часа