Категории: България

Има бум на телефонните измами в област Добрич

Реклама

Органите на реда отчитат бум на „ало“ измамите през последната седмица в Добричко. За броени дни там са установени четири случая на телефонни измами. Полицията призовава хората да разговарят повече с възрастните си близки, които са основният обект на подобни измами.

Обикновено се залавят само „мулета”, защото поръчителите действат от чужбина. Мошениците следват най-разпространените схеми на измама, но стават все по-арогантни и агресивни.

Само за броени дни в Добричко са осуетени четири опита за телефонни измами, а в един от случаите 80-годишна жена е дала 15 600 лева на непознат.

„В края на седмицата имахме фрапиращ сигнал от Балчик. Непознат мъж звъни на стационарния телефон на 80-годишна жена в крайморския град като заявява, че синът ѝ е арестуван и е необходимо да събере дрехи и сума пари, които да предостави”, заяви пред Нова телевизия Стоян Стоянов, говорител на ОДМВР-Добрич.

В паника жената събира заръчаното и го слага в сак, който предава на непознат пред входа на жилището си. „Колегите успяха да идентифицират така нареченото „муле”. Успяхме да установим сумата пари, както и дрехите. Същите са иззети по надлежния ред и съответно предадени на потърпевшата жена”, посочва Стоянов.

Преносителят на парите се оказва таксиметров шофьор, който е заловен на граничен пункт „Дуранкулак”. „Трудно е да се стигне до фактическите извършители, тъй като „мулетата” във всички случаи изнасят парите в чужбина и по-конкретно – на територията на Румъния”, посочва прокурор д-р Даниел Илиев, говорител на Районната прокуратура.

„Ало” измамниците са български граждани, които пребивават за кратко в северната ни съседка, докато извършват ударите. За да бъдат заловени, е необходимо съдействие от румънските власти.

Невинаги обаче измамата може да бъде пресечена. Последните опити са по схемата: инкасатор иска да му се платят просрочени сметки за ток или вода, или пък за отстраняване на авария. В нея вече се включват и мними колекторски фирми. Най-уязвимата група си остават възрастните и самотно живеещи хора.

Полицията и прокуратурата редовно провеждат срещи с пенсионери в малките населени места за разясняване на измамните схеми, но те не секват. Затова е необходимо по-младите да разговарят с родителите си, категорични са специалистите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гастроентеролог обяви кои хора не бива да ядат яйца

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова сподели кои хора трябва да се въздържат от това да ядат…

преди 5 минути

Празник е: Ето каки са поверията, традициите и обичаите, свързани с 23 септември

На днешния ден (23 септември) Православната църква чества зачатие на Св. Йоан Предтеча и Кръстител.…

преди 10 минути

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по…

преди 30 минути

Весела Чернева обяви какво може да се случи с Украйна ако Камала Харис спечели

Според зам.-директора на Европейския съвет за външна политика е възможно около или след изборите за…

преди 40 минути

Тези места край Варна остават без вода в почивния 23 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 48 минути