Категории: България

„Ние, потребителите“: Информация за имитиращите продукти и в ресторантите е от полза за потребителите, но как ще се гарантира верността ѝ?

Реклама

Коментар по темата направи Габриела Руменова – основател на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“. По нейни думи трябва да се потърсят механизми за осъществяването на ефективен контрол.

Отбелязването в менютата на ресторантите и на подходящи места при павилионите за бързи закуски на евентуално наличие на имитиращи продукти ще отговори на изискването потребителите да получат дължимата им информация за предлаганите продукти. Ако има такова законово изискване, при влагането на “заместители” и премълчаването на това обстоятелство на търговците ще може да се търси отговорност и по линия на нелоляните търговски практики.

Коментарът е на основателя на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод подготвяната от Министерство на земеделието наредба за по-строг контрол при използването на имитиращи млечни продукти.

В ефира на телевизия Bulgaria ON AIR тя изрази мнение, че от гледна точка на потребителското право изричното посочване на информация относно имитиращи продукти в предлаганите ясния или закуски в заведенията за хранене е достатъчно да става и само при наличието на такива. “Нека обаче търговците да знаят – в случай че се приеме това изискване, ако си спестят тази информация, а е трябвало да признаят, че има имитиращи продукти, то тогава също биха подлежали на санкция, защото това е нелоялна търговска практика. Премълчаване на съществена информация”, обясни експертът. И добави, че когато търговците предоставят, съответно – не предоставят такава информация за клиентите си, те застават официално зад това свое твърдение. “Но, когато бъдат проверени от контролните органи и бъде установено нещо различно, то тогава те подлежат на санкция. Ако пък не бъде, не виждам какво ги притеснява”, посочи още Руменова.

Отделен въпрос е как ще се гарантира коректността на търговците. Защото въвеждането на подобно изискване ще бъде от полза за потребителите само ако има гаранция, че се спазва. Това означава да се потърсят механизми за осъществяването на ефективен контрол, което е функция от обстоятелството, че институциите разполагат с ограничен ресурс. Отново потребителите ще трябва да бъдат активна страна.

В студиото на “България сутрин” Габриела Руменова обърна внимание на темата за избора ни какви храни да консумираме в контекста на нашето съзнание за опазването на здравето ни. “Дори при пазаруване от търговската мрежа, много хора купуват имитиращи продукти с пълното съзнание за това. Но този избор е свързан и с покупателната способност на потребителите”, отбеляза още Руменова.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 48 секунди

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 26 минути

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 36 минути

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 55 минути

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди един час

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 2 часа