in ,

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

Колаж: "Нова Варна"

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“. Бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с град Варна, както и националните приоритети на партията. Г-н Стоянов, който е председател на Комисията по младежта и спорта в Народното събрание и член на Комисията по регионално развитие и местна политика, разкри интересни подробности за бъдещото развитие на града, както и приоритетите на ПП „Възраждане“.

ГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО ТУК:

Основната тема на интервюто бе изграждането на нов небостъргач в центъра на Варна. Коста Стоянов информира, че инвеститорите на проекта планират строеж на 140-метрова сграда с 41 етажа, която ще бъде разположена на кръстовището между улиците „Битоля“ и „Цар Освободител“, в непосредствена близост до Окръжна болница. Според Стоянов, този проект повдига няколко важни въпроса.

Ние от ‘Възраждане’ не сме против застрояването, но сме категорично против прекомерното застрояване“, подчерта той. Основният проблем, според него, е, че инвеститорите искат да заобиколят законовата процедура, като се възползват от член 135А на Закона за устройство на територията. „Те се опитват да минат по съкратена процедура, без да обявят проекта на заинтересованите страни,“ обясни Стоянов, добавяйки, че това е в противоречие със закона.

Друг сериозен проблем, който беше повдигнат, е липсата на транспортно-комуникационна схема, която да анализира въздействието на този небостъргач върху трафика в района. „В пиковите часове на деня движението в тази зона е ужасно задръстено. Представете си какво ще стане, когато там се издигне тази огромна сграда,“ предупреди Стоянов. Той отбеляза, че това може да влоши значително условията за движение в града, особено през летния сезон, когато трафикът в района е по-интензивен.

Бе обсъдена и темата за ролята на архитекта на този подробен устройствен план. „Интересен факт е, че архитектът на този план е същият човек, който временно изпълнява длъжността главен архитект на София. А в София няма нито една сграда с височина от 140 метра в центъра“, заяви той. Според Стоянов, тази ситуация повдига въпроси за правилата и стандартите, които се прилагат в различните градове.

Във втората част на интервюто бе разгледано постигнатото от „Възраждане“ в 50-тото Народно събрание. Въпреки краткото време на парламента, партията е успяла да внесе и приеме няколко важни закона, един от които забранява пропагандата на джендър-идеологията в училищата. „Това е закон, който беше приет благодарение на мнозинството в Народното събрание, и аз се надявам, че ще бъде спазван,“ отбеляза Стоянов.

Въпросът за приемането на закона за чуждестранните агенти също бе обсъден. Според Стоянов, този закон е ключов за ограничаване на външното влияние върху българската политика, особено що се отнася до неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина. „Ние ще продължим да настояваме за приемането на този закон и ще го внесем отново в 51-вото Народно събрание,“ категоричен беше той.

Коста Стоянов обърна специално внимание на инициативите на „Възраждане“ в сферата на образованието. Един от техните основни успехи е въвеждането на помощни устройства за деца с дислексия, дискалкулия и дисграфия. „Тази наша инициатива започна тук, във Варна, и беше приета на национално ниво. От новата учебна година се надяваме тези устройства да бъдат достъпни за всички деца, които имат нужда, тъй като по наша предварителна информация около 8% от всички учащи в цялата страна, или около 50-60 хиляди деца, “ обясни той.

По време на интервюто Стоянов коментира и връзката си с местната власт във Варна. Той сподели, че „Възраждане“ има седем общински съветника в града, но това не улеснява комуникацията с кмета и неговия екип. „Кметът за почти една година работа, 11 месеца, е показал, че всъщност няма никаква промяна… Категорична липса на справяне със замърсяването, със сметоизвозването, пълен блокаж на инвестиционната програма на Общината, … той и неговият екип просто не разбират от тази работа, а и не се допитват до хора, които разбираме,“ заяви Стоянов и добави, че проблемите в града продължават да се задълбочават.

Той също така изрази недоволството си от липсата на напредък по ключови инфраструктурни проекти, като изграждането на обществени паркинги и спортни съоръжения, които бяха сред обещанията на кмета по време на изборите.

Стоянов потвърди, че ще участва в предстоящите избори, заемайки второ място в листата на „Възраждане“ за Варна, след лидера на партията Костадин Костадинов. Основните приоритети на партията ще продължат да бъдат социалните въпроси, подобряването на здравеопазването и развитието на инфраструктурата. „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи,“ заяви Стоянов.

Той също така обеща, че „Възраждане“ ще завърши автомагистрала „Хемус“ в рамките на един мандат, ако поеме управлението на страната, както и започване изграждането на автомагистрала „Черно море“. „Гарантирам, че магистрала Хемус може да бъде завършена за четири години,“ поясни той.

В края на интервюто, Коста Стоянов призова гражданите на Варна да излязат и гласуват на предстоящите избори. „Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова повече нещата ще се променят. Призовавам всички да се включат, защото това е начинът да дадем шанс на „Възраждане“ да управлява страната,“ завърши Стоянов.

Публикувано от Зоя Георгиева