in

Взето е ключово решение за райския газ

Колаж: "Нова Варна"

Днес депутатите са приели окончателно на второ четене промени в Закона за здравето. С тях се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. 

В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха „против“ и 12 се въздържаха.

До момента беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, а с промените се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предвидена е и забрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи, предава БТА.

Диазотен оксид, известен и като „райски газ“,[1] е химично съединение, оксид на азота с формула N2O. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус.

Диазотният оксид е неутрален оксид. Получава се при загряване на амониев нитрат. При вдишване предизвиква чувство за еуфория, което е причина и за името „райски газ“. Използва се в хирургията и денталната медицина (зъболечението) заради своя анестетичен и аналгетичен ефект, а заради еуфоричните си свойства се използва от някои хора като наркотик.

Друго негово приложение е като окислител в ракетните двигатели. Използва се и при двигателите с вътрешно горене – добавен към горивото, увеличава мощността им.

Използва се и в хранителната индустрия като пропелент при някои видове аерозолни контейнери – най-често бита сметана (отбелязван и като E942).

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/