Категории: Черноморие

Експерти алармираха до какво може да доведе изграждането на ветрогенератори в Черно море

Реклама

Според учен от румънския институт „Григор Антипа“ изграждането на ветрогенератори в Черно море ще засегне популациите на делфините и акулата, като най-вероятно тези два вида ще напуснат районите на ветропарковете. Това обяви в Констанца ученият Виктор Ница по време на заседание на Консултативния съвет за Черно море.

Според Ница, перките в морето ще се отразят също на калкана и някои мигриращи риби. За Радио Варна генералният секретар на Съвета Йордан Господинов подчерта, че изграждането на ветрогенератори може да доведе до намаляване на риболовните полета и въвеждане на забрана за риболов с определени уреди.

Резултатът ще е намаляване на количеството улова на риба и покачване на нейната цена. Много рибари може да останат без поминък, смята Йордан Господинов.

„На рибарите ще бъдат отнети възможностите да се прехранват и те ще трябва да сменят професиите си. Рибарите остават в неизвестност, защото на всеки шест месеца се правят избори и никой не ги взема насериозно“, допълни Господинов.

Изграждането на ветрогенератори в Черно море ще повлияе на екологията, категоричен е Господинов. Той оцени като смелост обобщените данни, изнесени от румънска страна, на влиянието на ВЕИ-парковете върху популацията на акулата, делфините и други морски видове.

„От българска страна обобщението беше: „Спасението на даващия се е в ръцете на давещия се“, което ние тълкуваме, че рибарите трябва да разтълкуват националното законодателство и да видят къде има вратичка, за да излязат от ситуацията. Ще бъдат забранени риболовните дейности в тези зони, освен ако перките не са разположени на много голямо разстояние една от друга, а всяка държава сама си взема решенията и определя условията какво може да се прави вътре“, подчерта експертът. Рибарите трябва да бъдат компенсирани, а препоръката е да се извършват специализирани изследвания, каза още Йордан Господинов.

Според него изграждането на вятърните централи ще доведе и до конфликт на интереси. „Защото рибарите ще искат да продължат своята дейност в тези зони, но това ще води до затрудняване на дейностите по експлоатацията, поддръжката и ежедневното поддържане на вятърните паркове“, посочи Господинов, предава Радио Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

При гонка между кола с българска регистрация и гръцки граничари: Жена загина а петима са ранени

Тази сутрин около 8 ч. се е случило пътнотранспортно произшествие, при което една жена е…

преди 5 минути

Взето е ключово решение за райския газ

Днес депутатите са приели окончателно на второ четене промени в Закона за здравето. С тях…

преди 13 минути

Какво се случва с улицата във Варна, пропаднала след големия порой?

Припомняме, че преди две седмици читател на медия "Нова Варна" се свърза с екипа ни,…

преди 41 минути

Важно за изборите: Това са номерата на партиите и коалициите в бюлетината

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите, с които те ще…

преди 56 минути

Представиха български баскетболист в САЩ с хит на Галена и DJ Дамян

На официалното представяне на баскетболистите младият Александър Гавалюгов се появи под звуците на песента на…

преди един час

Операция на ГДБОП: Разкриха бандити, ощетили републиканския бюджет с 8 000 000 лв.

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че пет души са били арестувани…

преди един час