Категории: Варна

Разходка сред потайностите на античен Одесос – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

Реклама

В новото издание на рубриката „Непознатата Варна“, водещата Зоя Георгиева ни среща с Николай Танчев – екскурзовод, независим изследовател и пътешественик. В интервюто се разглеждат някои от най-значимите антични структури, запазени под съвременния град – римската кула и крепостната стена, акведуктите, византийската кула и римските водопроводи. Чрез лични впечатления и исторически факти, Танчев ни пренася в света на древния Одесос и ни показва как тези забележителни обекти разказват историята на града. 

ГЛЕДАЙТЕ ЕПИЗОДА ТУК:

  • Римската кула и крепостната стена – свидетели на едно отминало време

В момента стоим върху антични останки, които се намират в сутерена на известно варненско заведение. След малко ще отидем долу и ще разберем какво се крие.“, започва Георгиева.

Снимка: „Нова Варна“, Римската кула в сутерена на известно варненско заведение

Намираме се в основата на Римската кула, която е част от крепостната стена на античния Одесос,“ казва Николай Танчев. Останките, които разглеждат, са свидетели на епоха, когато градът е бил част от Римската империя. По думи на Танчев, кулата е запазена в добро състояние и е имала няколко функции през вековете – от защитно съоръжение до затвор.

В римските кули често пъти са затваряли бунтовници, врагове на империята, християни,“ обяснява Танчев и добавя, че тези структури са играли ключова роля в отбраната на града. Християнството, което се разпространява по тези земи още през I век след Христа, не е било официално признато до V век, което прави подобни съоръжения значими за религиозните преследвания през този период.

Снимка: „Нова Варна“, Римската кула
Снимка: „Нова Варна“

Още един интересен факт е, че на това място са запазени различни културни слоеве. „Тук виждаме различни културни слоеве, т.е. камъни, които по-скоро могат да се датират като доримска култура,“ подчертава Танчев, допълвайки, че това прави мястото още по-уникално.

Снимка: „Нова Варна“, доримски градеж
  • Акведуктът – инженерната гениалност от Римската империя

Сега сме стъпили върху римската стена, която представлява останки от крепостната стена на античния Одесос. А това, което виждаме зад нас, е градежа на един римски акведукт от V век, който се е ползвал първоначално през I век след Христа,“ продължава Танчев, описвайки римския акведукт. Тези съоръжения са били изключително важни за водоснабдяването на градовете в империята.

Снимка: „Нова Варна“, Римски акведукт
Снимка: „Нова Варна“

Танчев обяснява как акведуктите са били изградени: „По акведуктите са били разположени керамични тръби, по които империята и градовете са се снабдявали с питейна вода.“ В допълнение към керамичните тръби, често са се използвали и тръби от олово. „Оловото е бил един подходящ материал, защото той е бил лесен за употреба, еластичен и ковък,“ обяснява той. Въпреки своите предимства, оловото обаче има сериозни негативни ефекти върху човешкото здраве, което е довело до отравянето на римляните през годините. „Оловото се оказва, че е отровило римляните и то в продължение на поколения,“ споделя Танчев.

Той разказва как учените днес свързват дългосрочната употреба на олово с редица здравословни проблеми: „Развили са болести на сърдечно-съдовата система, на мозъка, на бъбреците. Развили са агресивност, оглупяване. В крайна сметка, всичко това е довело до намаляване на репродуктивните способности на римляните.“

  • Римските водопроводи – важна част от инфраструктурата на Одесос

Разходката продължава към римските водопроводи. Танчев обяснява как тези водопроводи, направени от камък и римска тухла, показват високото ниво на инженерно майсторство на римляните. Водопроводните системи не само че са осигурявали вода на града, но също така са свидетелство за напредналата технология на античната цивилизация.

Снимка: „Нова Варна“, разрез на римски водопровод

  • Византийската кула – забравената част от античното наследство

Следващата спирка на разходката ни отвежда до византийската кула от IV-V век, която се намира в центъра на Варна, но е малко известна дори на местните жители. Танчев коментира: „Това е късноантична кула от IV-V век при градската крепостна стена на античния Одесос. Намира се в пространство между дворове, между сгради в центъра на Варна.“ За съжаление, това уникално историческо място е забравено и изоставено, обрасло с бурени и храсти.

Снимка: „Нова Варна“, останки от Византийската кула

През 2006 година е обявено за паметник на културата с национално значение,“ отбелязва Танчев, но добавя, че то все още не е социализирано. Въпреки това, той вижда потенциал в тази кула да бъде включена в културния живот на града. „Там могат да се поставят пейки и да бъде част от културния живот на града. Може да се използва за представления, за културни събития.“

По време на разговора Николай Танчев обръща внимание и на една от по-проблематичните зони във Варна – „Дупката“. Това е място в центъра на града, където също са открити останки от римската крепостна стена, но за съжаление те са в тежко състояние. „За жалост, има примери като Варненската дупка, където римската стена е оставена на открито, руши се и трябва спешно да се вземат мерки за нейното опазване,“ отбелязва Танчев. Той подчертава, че тези антични структури са изключително ценни и трябва да се интегрират в съвременната градска среда чрез подходящи модели за социализация.

Снимка: „Нова Варна“, останки от Римската крепостна стена в централния паркинг, наричан „Дупката“

Разходката с Николай Танчев ни потапя в дълбините на античния Одесос и ни напомня за скритите съкровища под съвременната Варна. Чрез римските и византийските структури – кули, акведукти и водопроводи, можем да надникнем в едно отминало време. Въпреки че много от тези обекти остават непознати за широката публика, Танчев подчертава важността на тяхното социализиране и интегриране в съвременната градска среда. Както самият той казва: „Важно е да има и съответното знание, къде какво има,“ и да се полагат усилия за тяхното опазване и популяризиране.

Варна крие неподозирани съкровища, които чакат да бъдат открити и оценени. Рубриката „Непознатата Варна“ е чудесна възможност да се запознаете с тези забележителности и да научите повече за града ни. Всеки епизод разкрива нови кътчета от историята на града, които често остават незабелязани в забързаното ежедневие. Гледайте следващите издания и се потопете в уникалното наследство на нашия град. Открийте Варна по нов начин!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Варненска атлетка записа името си в историята

Варненката Милена Добрева успя да завърши успешно най-трудния по рода си световен шампионат по триатлон.…

преди 15 минути

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов: Обединението в ляво е ключът към промяната на България

Това, че утвърдените лидери отстъпиха крачка назад и дадоха път на младите беше “магията” на…

преди 26 минути

Доход от 6000 до 8000 лв. месечно и целогодишна заетост със „Скай Транспорт и Лоджистик“

Искате да стартирате печеливш бизнес с гарантиран доход и пълна подкрепа? "Скай Транспорт и Лоджистик"…

преди 59 минути

Участничка от втория сезон на Ергенът е бременна

Ирина Карабаджак, позната от втория сезон на „Ергенът“, сподели вълнуваща новина в социалните мрежи –…

преди 2 часа

Силна магнитна буря ни връхлита днес

Магнитна буря обхваща Земята днес (25 септември). Според учените пикът на събитието е бил около…

преди 2 часа

Нов спор в държавата: Колко да бъде минималната заплата през 2025 година?

От КНСБ дават предложение минималната работна заплата (МРЗ) да бъде определяна от заплатата за издръжка.…

преди 2 часа