in

До броени дни очакваме важна информация от черната кутия на самолета, разбил се край „Граф Игнатиево“

Колаж: "Нова Варна"

Министърът на отбраната на Република България Атанас Запрянов обяви, че черната кутия на самолета L-39 е изпратена в Чехия и се очаква до няколко дни да бъде разчетена. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че с негова заповед днес, 27 септември, самолет „Спартан“ с екип ще замине за Чехия, за да транспортира черната кутия на самолет L-39 и се очаква до няколко дни информацията от нея да бъде разчетена. Той отговаря на въпроси на медии след церемонията по посрещане на български военнослужещи, участвали в мисията на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR) в района на военно формирование 52 590 – Ямбол от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.

„Крайно време е да обърнем внимание на модернизацията по-интензивно на Сухопътните войски, които виждате с какъв дух изпълняват задачите си“, каза министър Запрянов. Под негово ръководство вчера в Министерството на отбраната беше проведена координационна среща с участието на всички структури, ангажирани с договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“ за нуждите на Сухопътните войски – „Терем-Холдинг“ ЕАД, която е изпълнител на асемблирането в България по индустриално сътрудничество, компанията “General Dynamics” – основен доставчик, Офисът за отбранително сътрудничество на Посолството на САЩ в България, Офисът по ръководството на проекта във Вашингтон, американските въоръжени сили и Министерството на отбраната. „Обсъдихме етапа, на който се намираме по отношение на изпълнение на проекта. Получих уверения от американска страна, че всички процеси се движат нормално и доставките се договарят“, каза министър Запрянов. Компаниите „Терем-Холдинг“ и „General Dynamics“ са заявили пълна координация за подписване на споразумение, което да даде възможност на българската компания да започне реалната подготовка за асемблирането на машините „Страйкър“. „Обсъдени бяха също сроковете и предстоящите прегледи на изпълнението на проекта, за да не се случи както в авиобазата в Граф Игнатиево, където инфраструктурата се забави. Искаме „Терем“ да е готов и в момента, когато започнат доставките за асемблиране, да започне да изпълнява програмата в срок“, подчерта министърът на отбраната и уточни, че се очаква това да се случи в средата на следващата година.

„Не трябва да има никакво съмнение, че възнагражденията на военнослужещите ще бъдат увеличени“, заяви министър Запрянов в отговор на журналистически въпрос. Той обясни, че увеличението ще бъде заложено в бюджета за следващата година, което е гаранция за реализирането му. „В координация сме с Министерството на финансите и правителството ще изпълни решението на Народното събрание“, добави министърът на отбраната.

Във връзка с изграждането на инфраструктура в казармен район „Кабиле“ той разясни, че Министерството на отбраната е в процес на координация с Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) и предстои да бъде сключен договор с нея за осъществяване на проекта. „Това е български казармен район, който ще остане такъв. Идеята е да се построи инфраструктура, която може да посрещне и да настани Бойната група на НАТО, включително ако се наложи да бъде разгърната до бригада“, каза министър Запрянов. „Желанието на военното ръководство, което и аз подкрепям, е освен за устройването на Бойната група да помислим и за устройването на българските военнослужещи, които са в района. Когато проектът е готов, ще можем да съобщим неговите параметри, като това ще отнеме поне година и половина“, допълни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че необходимите средства за реализацията на този проект са разчетени. „Работим усилено за това голяма част от този инвестиционен проект да бъде покрит от общите фондове на НАТО и имаме пълното разбиране от нашите съюзници“, заяви той. Адмирал Ефтимов отново подчерта важността на подобряването на условията за българските военнослужещи чрез изграждането на необходимата инфраструктура на казармен район „Кабиле“. Той посочи, че те заслужават оказваната подкрепа от политическото и държавното ръководство да продължи. „Ние сме мотивирани да превърнем всеки отделен лев в отбранителна способност“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.