in

ЕК с ключова позиция за България и Румъния и готовността им за цялостно присъединяване към Шенген

Колаж: "Нова Варна"

Позицията на ЕК по въпроса беше представена от председателката Урсула фон дер Лайен. По нейни думи нашата страна и съседна Румъния са доказали своя капацитет в управлението на границите и връщането на мигранти.

Европейската комисия потвърди днес позицията, че Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на говорител на Европейската комисия.

Говорителят е отговорил на въпрос как ще се отрази въвеждането на проверки по вътрешните граници в Шенген на процеса на разширяване на пространството за свободно движение чрез пълната интеграция на Румъния и България и със сухопътните им граници.

Позицията на Европейската комисия е ясна и бе представена от председателката Урсула фон дер Лайен в политическите насоки за следващия изпълнителен орган на ЕС: „България и Румъния са доказали своя капацитет в управлението на границите и връщането на мигранти. Те са готови и следва да се възползват изцяло от Шенгенското пространство“, е заявил говорител на Европейската комисия пред Аджерпрес.

Съветът ще трябва да вземе допълнително решение, за да определи датата за отмяна на проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и останалите страни от Шенген. Комисията ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да гарантира, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г., е посочил говорителят на ЕК, предава БТА.

Румъния и България влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март т.г. Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище.

Ръководителката на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова каза по-рано тази седмица, че „на 10 октомври предстои европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на ЕС да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници“. Чобанова изрази увереност, че до края на тази година решението ще бъде взето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/