Категории: Варна

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Реклама

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия „Нова Варна“. Договорът за сметопочистване с настоящата фирма изтича през 2026 година.

Общинската администрация работи по предложение за създаване на общинско предприятие за сметопочистване. В момента се събира и анализира информация, черпи се пример от други общини в България, за да бъде внесено за разглеждане в ресорните комисии на Общинския съвет. Това стана ясно по време на днешното редовно заседание на съвета, като бе споменати, че подобно предприятие вече има в Пазарджик.

От Общината припомнят, че договорът за сметопочистване с настоящата фирма изтича през 2026 година, а предсрочното му прекратяване крие риск от съдебни дела с неясен край и от ощетяване на общинския бюджет, както и от възникване на проблеми с изпълнението на услугата в целия град. Той допълни, че междувременно администрацията е засилила драстично контрола върху фирмите и през летните месеци юли и август й е наложила рекордни глоби от малко под 500 хиляди лева, като очаква подобряване на услугата.

На въпрос за състоянието и инвестициите в спортни обекти и съоръжения от Общината заявяват, че сегашната администрация е заварила голяма част от базите, които се нуждаят от ремонт или довършване, без паспортизация, без Подробни устройствени планове и без сгради от спортните имоти да са били нанесени в кадастралната карта. През последните месеци административните процедури значително са напреднали, казват от Общината.

Беше даден пример и с недовършения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“, където се извършва конструктивно обследване, на базата на което да се проведе обществена поръчка за завършването му. От общината посочват, че изпълнителят на обекта буквално е избягал, без да го е завършил и със 100% авансово плащане от предходното управление.

На въпрос за промените в администрацията кметът подчерта, че служители, които не работят ефективно и в полза на гражданите ще бъдат освободени, а спечелилите новите конкурси ще влеят свежа кръв в екипа.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 1 минута

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 23 минути

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 31 минути

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 37 минути

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 49 минути

За три часа затварят улица във Варна

Затварят за три часа ул. "Арх. Манол Йорданов" във Варна заради асфалтиране, научи медия "Нова…

преди един час