in

Организация като по учебник: Лекари от няколко болници и у нас спасиха родилка със сепсис и бебето ѝ

Снимка: Pixabay

Родилка в България и бебето ѝ Виктор са спасени благодарение на навременната реакция и бърза организация на медици от няколко болници. Посочва се, че жената е била със сепсис. Наложило се е бебето да бъде изродено по спешност.

Мултипрофилен екип от няколко клиники в „Пирогов“ и специалисти от „Майчин дом” се пребори за живота и здравето на бременна жена от Дупница. Бебето ѝ беше изродено по спешност в Университетската болница, съобщава Нова телевизия.

29-годишната жена от Дупница потърсила помощ по спешност в „Пирогов“ в началото на септември, тъй като имала гноен фасциит, който не е излекуван. Дежурните лекари установили, че към момента жената има едно от най-честите усложнения на заболяването – сепсис.

Усложняващ факт било, че е бременна в 36-а гестационна седмица с второто си дете. Това наложило родилката да бъде оперирана по спешност, за да бъде спасен както нейният живот, така и този на бебето в утробата ѝ.

Завеждащият Отделението по оперативна гинекология д-р Людмил Джунков и изпълнителният директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров се свързали с директора на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Осъществена била и колаборация между пироговските специалисти от гнойно-септична хирургия, оперативна гинекология, реанимация и колегите им от неонатологията на „Майчин дом“. Лекарска комисия взела решение да се направи спешно Цезарово сечение. Благодарение на навременните адекватни усилия в операционната, в която се борят за живота на майката, проплакал Виктор. Детето е транспортирано незабавно в неонатологията на „Майчин дом“. Майка му пък е настанена в реанимацията на „Пирогов“, където е лекувана повече от 10 дни.

Майката и бебето вече са заедно вкъщи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/