in

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

Колаж: "Нова Варна"

От пресцентъра на „Възраждане“ съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в Северна Македония, Народното събрание е приело предложена от „Възраждане“ декларация. Ето какво още се казва в позицията на партията:

„Декларация, предложена от „Възраждане“, която беше внесена в Комисията по външна политика преди седмица, днес беше приета в пленарната зала на Народното събрание.

Документът е създаден във връзка със систематичното разрушаване на диалога между Република Северна Македония (РСМ) и България, както и с провокативни и обидни изказвания от страна на политически лидери в Северна Македония. Декларацията има за цел да призове за възстановяване на конструктивния диалог и стриктно спазване на ангажиментите, поети от РСМ в контекста на евроинтеграцията.

Въпреки направените леки стилистични корекции, „Възраждане“ не е отстъпила от нито едно от своите предложения, запазвайки позицията си твърда по всички ключови въпроси.

Основните акценти, поставени от „Възраждане“ в приетата декларация са няколко.

Изграждане на Паневропейски Коридор VIII – България потвърждава своята политическа воля за довършване на този ключов инфраструктурен проект и призовава правителството на Северна Македония да поеме отговорността за навременното изпълнение на своята част от трасето.

Възстановяване на позитивния диалог – Народното събрание настоява Северна Македония да спре антибългарската кампания и провокативните изказвания, които подкопават двустранните отношения и създават напрежение между двете страни.

Съвместни чествания на обща история – България изразява волята си за организиране на съвместни чествания на исторически събития и личности, които са част от богатата обща история на двете държави. В същото време, се осъжда отричането на тази обща история от членове на правителството на Северна Македония, което е в нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Декларацията отправя ясно послание към Северна Македония за необходимостта от конструктивен и добросъседски диалог, основан на взаимно уважение и спазване на поетите ангажименти.

„Възраждане“ остава твърдо зад своите позиции, като се стреми да защитава националните интереси на България и да работи за по-добри отношения между двете съседни държави“.

Източник: Пресцентър на „Възраждане“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/