Категории: България

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

Реклама

От пресцентъра на „Възраждане“ съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в Северна Македония, Народното събрание е приело предложена от „Възраждане“ декларация. Ето какво още се казва в позицията на партията:

„Декларация, предложена от „Възраждане“, която беше внесена в Комисията по външна политика преди седмица, днес беше приета в пленарната зала на Народното събрание.

Документът е създаден във връзка със систематичното разрушаване на диалога между Република Северна Македония (РСМ) и България, както и с провокативни и обидни изказвания от страна на политически лидери в Северна Македония. Декларацията има за цел да призове за възстановяване на конструктивния диалог и стриктно спазване на ангажиментите, поети от РСМ в контекста на евроинтеграцията.

Въпреки направените леки стилистични корекции, „Възраждане“ не е отстъпила от нито едно от своите предложения, запазвайки позицията си твърда по всички ключови въпроси.

Основните акценти, поставени от „Възраждане“ в приетата декларация са няколко.

Изграждане на Паневропейски Коридор VIII – България потвърждава своята политическа воля за довършване на този ключов инфраструктурен проект и призовава правителството на Северна Македония да поеме отговорността за навременното изпълнение на своята част от трасето.

Възстановяване на позитивния диалог – Народното събрание настоява Северна Македония да спре антибългарската кампания и провокативните изказвания, които подкопават двустранните отношения и създават напрежение между двете страни.

Съвместни чествания на обща история – България изразява волята си за организиране на съвместни чествания на исторически събития и личности, които са част от богатата обща история на двете държави. В същото време, се осъжда отричането на тази обща история от членове на правителството на Северна Македония, което е в нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Декларацията отправя ясно послание към Северна Македония за необходимостта от конструктивен и добросъседски диалог, основан на взаимно уважение и спазване на поетите ангажименти.

„Възраждане“ остава твърдо зад своите позиции, като се стреми да защитава националните интереси на България и да работи за по-добри отношения между двете съседни държави“.

Източник: Пресцентър на „Възраждане“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 22 минути

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 30 минути

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 36 минути

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 48 минути

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия "Нова…

преди 54 минути

За три часа затварят улица във Варна

Затварят за три часа ул. "Арх. Манол Йорданов" във Варна заради асфалтиране, научи медия "Нова…

преди един час