in

България губи 3 млрд. евро

Снимка: Pixabay

Причина за това са неприетите промени в Плана за възстъановяване и устойчивост (ПВУ).

Припомняме, че на среднощното заседание в парламента трябваше да бъде приета така наречената Пътна карта за климатична неутралност, която урежда затварянето на ТЕЦ-овете в комплекса „Мини Марица Изток” до 2038 година.

Освен това не бяха приети и промените в Плана за възстановяване, част от който предвиждат 480 милиона евро инвестиции в електропреносната мрежа.

Заради отсъствието на друга редакция в Плана, България няма да вземе 250 милиона евро за рекултивация на терените в „Мини Марица“ и преквалификация на миньорите, предава Нова телевизия.

България може да задлъжнее и с до 5 ммлн. лв. неустойки на Европейската комисия (ЕК) заради неспазване на уговорките с нея.

Така за рекултивация остават само един милиард лева и то от бюджета на България. В крайна сметка заради вчерашния провал на заседанието страната ни ще загуби 3 млрд. евро.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/