in

Интензивни валежи ще има в Североизточна България: Ето кога идва големият дъжд

Снимка: Pixabay

ОТ НИМХ публикуваха своята прогноза за времето за периода от 29 септември 2024 г. до 4 октомври 2024 г.

Според синоптиците в неделя в Западна и Северна България вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Очаква се обблачността от запад на изток бързо да се увеличава и на много места да има краткотрайни валеж, придружени от гръмотевици. Очакват се локални значителни количества.

Температурите ще се понижават и към 15 часа ще са в широк интервал: от 16-18° в западните райони до 28-30° в Горнотракийската низина.

Привечер валежите ще обхванат и Източна България, където вятърът временно ще бъде от север-североизток.

През нощта срещу понеделник интензивни ще са валежите в Централна, Северна и в Североизточна България, но от запад ще започнат да спират.

В понеделник над Източна България ще бъде облачно, ветровито и дъждовно. Очакванията са над Западна България валежите ще спрат. Облачността ще започне да се разкъсва, вятърът ще отслабне. Температурите ще са с малък дневен ход и максималните ще бъдат с 10-15° по-ниски в сравнение с предишните дни.

Във вторник и в източните части от страната валежите ще спрат, като облачността ще се разкъсва, а вятърът ще отслабне. Тогава над Западна България ще се установи слънчево време, но в сутрешните часове – доста хладно.

Дневните температури ще започнат да се повишават. В сряда ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е тихо и минималните температури ще са доста ниски – между 4° и 9°, а в котловините и по високите полета – малко над нулата и там е възможно да има слани. През деня, със слаб вятър от изток-югоизток, затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 19° и 24°.

В четвъртък денят също ще започне със слънчеви часове, но от запад ще започне увеличение на облачността, отначало висока, по-късно и средна.

В петък над западните части от страната времето ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд.

Над централните и източните части от страната ни облачността ще бъде променлива, като вероятността за валежи е малка. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/