Категории: Варна

Съдът във Варна се произнесе за ръководител на голяма престъпна група

Реклама

От Апелативен съд – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че са взети решения във връзка с жалбите на трима мъже, обвинени в ръководене или участие в ОПГ. Потвърден е арестът на ръководителя на престъпна група за отглеждане и производство на наркотици и за участник в нея. За друг, обвинен в принадлежност към сдружението, е определена парична гаранция.

Варненският апелативен съд се произнесе по жалбите на трима мъже, обвинени в ръководене или участие в организирана престъпна група, създадена за отглеждане, производство и разпространение на високорискови наркотични вещества. Привлеченият като ръководител и един от участниците в ОПГ-то остават под стража, а на друг бе определена парична гаранция в размер на 5 хиляди лв.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че според прокуратурата сдружението е функционирало близо година. Окръжният съд във Варна задържа под стража трима от първоначално арестуваните 7 мъже. Те обжалваха най-тежката мярка пред настоящата инстанция. Държавното обвинение твърди, че в нива край с. Приселци били засадени 2 750 растения от рода на конопа. Констатирани били 12 оранжерии, а в бидони в друго помещение се съхранявали 270 кг суха тревиста маса със съдържание на тетрахидроканабинол. Открито било и друго забранено вещество – 45 литра хексахидроканабинол, желирани бонбони със съмнения, че съдържат психоактивно вещество, над 4 000 капсули с течност за „вейп“, повече от 1 700 устройства за пушене и 215 кг суха тревиста маса. Пълнителите и „вейп“-овете се продавали онлайн.

За ръководител на групата е сочен 31-годишния Александър И. Защитата му потвърди, че той има разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа. Представени бяха протоколи от проверки на контролния орган. Затова и бе поставено под съмнение съществуването на престъпна група. Представителят на държавното обвинение опонира като представи заключение от съдебно-ботаническа експертиза, според което отглежданите растения са били от забранен вид, а не визирания в разрешенията индустриален коноп. Иззети били съцветия и листа – компонентите с най-високо съдържание на забранения тетрахидрокарабинол.

Съдът съобрази, че срещу Александър И. са повдигнати две обвинения за тежки умишлени престъпления – за създаване и ръководене на организирана престъпна група, в която участвали още 4 лица и за отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на закона. Доказателствената съвкупност и за тази инстанция обосновава предположението за авторството на деянието. От особено значение за Апелативния съд е фактът, че и двете обвинения засягат производство и отглеждане на наркотични вещества, каквито са и били иззети. Видно от изготвената експертиза, откритите субстанции спадат към забранения вид, а не към този, за който търговско дружество е имало разрешение. По отношение на опасността от извършване на престъпление или укриване, съдът подчерта законовата презумпция, че тя съществува, когато престъплението се наказва с не по-малко от 10 години лишаване от  свобода.

Адвокатът на 33-годишния Стилиян К. – обвинен в участие в сдружението – посочи, че единствено страхът от евентуално осъждане не може да сочи опасност от укриване или извършване на престъпление. Прокурорът обаче извежда този риск и от предходните му 3 осъждания, последното – през май тази година.

Материалите по делото не оставиха съмнения у настоящия съдебен състав за наличието на обосновано предположение за съпричастността на този обвиняем към деянията, предмет на обвиненията. Събрани са разнообразни доказателства, че Стилиян К. е участвал активно в престъпното сдружение и дейността му на територията на Варненска област. Естеството на престъпната деятелност, механизмът на функционирането и трайността на сдружението, мащабността в различни райони на страната и продължителния период водят до извода, че е реална опасността от извършване на престъпление или укриване с цел осуетяване на разследването. Въззивната инстанция обърна внимание на последното осъждане по-рано тази година, което е било за държане на високорискови наркотици.

Защитата на третия обвиняем – Цветослав И. помоли съда да отчете добрите данни за личността му, предходната трудова заетост и чистото му съдебно минало. Изтъкната бе липсата на данни той да е участвал в престъпната група, в засаждане и отглеждане на растения, извличане на вещества от тях или в разпространение на забранени вещества.

Макар да отчете, че и за този привлечен към наказателна отговорност съществува обосновано подозрение в съпричастност, Апелативният съд прие, че за разлика от останалите обвиняеми, опасността 32-годишният мъж да извърши престъпление може да бъде овладяна с по-лека мярка за неотклонение – гаранция в пари, в размер на 5 хиляди лв.

Трите определения не подлежат на обжалване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Премиерът: Призовах българите в САЩ да са по-активни на изборите

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви преди редовното заседание на Министерския съвет, че служебното правителство продължава…

преди 13 секунди

Гръцките власти са открили тяло на жена в морето и са спасили 15 мигранти

Стана ясно, че гръцките власти са открили тялото на жена и са спасили 15 мигранти,…

преди 7 минути

България губи 3 млрд. евро

Причина за това са неприетите промени в Плана за възстъановяване и устойчивост (ПВУ). Припомняме, че…

преди 18 минути

Може ли парламентът да се събере извънредно след снощния цирк?

Оказва се, че Народното събрание по закон всъщност може да се събере извънредно и да…

преди 26 минути

Полицията във Варна обяви за открити важни денонощни телефонни линии

Областна дирекция на МВР във Варна откри линии за приемане на сигнали за нарушения или…

преди 37 минути

Тръмп реши в последния момент: Ще има среща със Зеленски

Доналд Тръмп се съгласи на среща в последния момент с президента на Украйна Володимир Зеленски.…

преди 45 минути