Категории: Варна

Министърът на отбраната похвали Висшето военноморско училище във Варна

Реклама

Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че Висшето военноморско училище е пример за успешен образователен модел. Министърът поздрави курсантите за избора да посветят живота и кариерата си на въоръжените сили.

Висшето военноморско училище е емблематичен пример за успешен образователен модел, който би гарантирал просперитета и престижа на всяка подобна институция. С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов се обърна днес, 30 септември, към курсантите, студентите и целия команден и преподавателски състав на ВВМУ „Н. Вапцаров“ по време на тържественото откриване на новата учебна година. Той поздрави курсантите за високо моралния и отговорен избор да посветят живота и кариерата си на въоръжените сили на Отечеството, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В словото си министърът подчерта, че ВВМУ от години заема челните места в света в специализираните класации за морско образование. „Благодарение на инициативността и предприемчивостта на ръководството на училището днес то е образцов пример и модел за активно, системно и успешно сътрудничество между образованието и потребителите на кадри от въоръжените сили, държавните институции и бизнеса“, каза министър Запрянов. Той добави, че Училището се отличава с модерна материално-техническа база, която впечатлява утвърдени морски нации като САЩ и Япония, развива нови образователни проекти и престижни граждански и военни специалности и специализации. „И най-важното – Висшето военноморско училище е осъществило идеала за всяко училище – 100 % реализация на своите кадри“, каза министър Запрянов.

Той отправи персонална благодарност към началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. д-р Боян Мендикаров, когато определи като уникален ръководител, преподавател и учен.

Министърът на отбраната очерта основните приоритети в своята работа, като на първо място постави хората в отбраната: „Независимо дали защитаваме нашата територия или тази на нашите съюзници, дали допринасяме за международния мир и стабилност или предоставяме неотложна помощ при кризи, нашите въоръжени сили винаги са готови да действат професионално и ефективно, благодарение на хората в отбраната. Именно те са приоритет номер едно в работата ми като служебен министър и вниманието ни е фокусирано най-напред върху тях.“

Министър Запрянов заяви, че във фокуса на усилията е решаването на острия проблем с високия процент незаети места за военнослужещи. В тази посока са приетите изменения и допълнения на Закона за отбраната и въоръжените сили, с които от 1-ви януари догодина ще има нова система за формиране на възнагражденията на военнослужещите. „Заплатите на хората в отбраната по-рано тази година бяха увеличени средно с 10%. От началото на 2025 г. планираме увеличение от още около 30 на сто. Целта ни е да осигурим предвидимост, устойчивост и най-вече – усещане за сигурност у хората с униформа“, отбеляза министър Запрянов.

Министърът на отбраната посочи запазването на ускореното темпо на превъоръжаване като друг основен приоритет. „В рамките на моя мандат досега постигнахме значителен напредък по редица инвестиционни проекти – завършване на проекта за бойните кораби, придобиване на боеприпаси за бойните машини „Страйкър“ и придобиването на система за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T“, каза министър Запрянов и припомни, че вече е приета от парламента Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., в която са включени основните инвестиционни проекти.

По думите му бюджетът за отбрана трябва да покрива ефективното изграждане, развитие и използване на българските въоръжени сили, поради което нарастването на разходите за отбрана следва да продължи. „Трябва да осъзнаем, че 2% от БВП за отбрана вече са недостатъчни“, каза министър Запрянов и посочи, че разходите за отбрана трябва да достигнат устойчив във времето минимум от 2.5% от БВП. „Амбицията ми като министър на отбраната е още със Закона за държавния бюджет за 2025 г. това ниво да бъде достигнато“, заяви той.

Като ключов приоритет министърът Запрянов посочи и изграждането на национална устойчивост срещу хибридно въздействие. „Заради мощната кремълска кампания за дезинформация, която демотивира част от кандидатите за военна служба, Министерството на отбраната набляга върху изграждането на способности за противодействие и за провеждане на ефективна стратегическа комуникация с обществото“, каза той. Министър Запрянов подчерта, че основната роля за този успех играе системата на военната наука и образование, която подготвя бъдещите лидери в отбраната.

„Нашата мисия като висше учебно заведение е не само да предаваме знания, но да създаваме бъдещите лидери на Въоръжените сили и на националната индустрия. В свят, който се променя с бързи темпове ние трябва да бъдем водещи в процесите на трансформация като подготвяме нашите курсанти и студенти за предизвикателствата и възможностите на утрешния ден“, каза началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров и пожела успешна учебна година на всички курсанти, студенти и преподаватели.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Евакуират българите от Ливан

Правителственият самолет вече излетя към Бейрут, за да евакуира българските граждани, желаещи да се приберат…

преди 20 минути

От дискотека в Шумен е открадната мъжка чанта с 10 000 лв.

Стана ясно, че полицаи са задържали двама шуменци, които са откраднали от дискотека в Шумен…

преди 29 минути

Прогноза от НИМХ: Какво ще бъде времето до 15 октомври и ще се вдигнат ли температурите до 30°?

ОТ НИМХ публикуваха своята 15-дневна прогноза, от която става ясно какво ще бъде времето през…

преди 38 минути

Сняг падна в три планини у нас

От НИМХ съобщават, че слаб сняг е превалял в най-високите части на някои планински масиви…

преди 43 минути

Шофьорка на 21 години загина при тежка катастрофа в България

Стана ясно, че 21-годишна шофьорка е починала при тежка катастрофа край Плевен. Инцидентът се е…

преди 58 минути

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика: Единият от учениците е от Варна

Ученици завоюваха три златни медала, един сребърен и еднолично първо място за България на Балканската…

преди един час