Категории: България

Пробив в науката: Учени в България създадоха прототип на човешка кожа

Реклама

За огромното постижение съобщават от Център по растителна системна биология и биотехнология. Създаденият от учените модел възпроизвежда формирането на стратифицирани епидермални слоеве.

Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията. Изследователи от отдел „Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис.

Разработката включва прилагането на специализирани техники за възпроизвеждане на сложната физиологична структура и защитна функция на човешкия епидермис.

Експерименталният епидермален прототип пресъздава най-външния слой на човешката кожа, която е най-големият орган в човешкото тяло. Дебелината на човешкия епидермис е от порядъка на 50-100 µm, като тя се изменя с процесите на стареене или други фактори, които отслабват дермо-епидермалните взаимовръзки. Дермата е вътрешният дермален слой, който спомага за образуването на колаген и еластин, заедно с епидермиса.

Епидермисът е изграден от кератиноцитни епителни клетки, които основно продуцират кератини, формирайки защитна бариера, както и меланоцитни клетки, които осигуряват пигментацията на кожата. Кератиноцитите имат способността да се диференцират и да мигрират, като по този начин формират пет стратифицирани (вертикално структурирани) слоя. Всеки от тези слоеве участва в поддържането на клетъчния имунитет и хомеостазата (способността на живите организми да поддържат динамично равновесие във вътрешната си среда).

Изследователите в ЦРСББ и БАН имплементират иновативния епидермален модел в проучванията си и демонстрират условия на стареене на кожата, използвайки уникална за България UV камера, която възпроизвежда целия спектър от UV лъчи.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди 6 секунди

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 7 минути

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 13 минути

Обрат по делото „Семерджиев“: Основен свидетел се отрича изцяло от показанията си

Велина Аршинкова беше основен свидетел по делото "Семерджиев". Стана ясно, че тя е пуснала молба…

преди 31 минути

Мъж прегази жена си при маневра на заден ход: Жената паднала под автомобила и починала на място

Страшна трагедия разтърси с. Блато. Жена е прегазена от съпруга си и е починала на…

преди 40 минути

НИМХ предупреди за силен вятър в 4 области в България в петък

Жълт код за силен вятър е обявен за няколко области в страната за утре (4…

преди 50 минути