Категории: България

Топ синоптик обяви кога да чакаме продължителен период с много слънце и високи температури

Реклама

Типично за сезона, времето започва да захладнява и сутрините стават много студени. Задават се дни с интензивни валежи, но след това ще има и поериод с повишение на температурите, прогнозира синоптикът Петър Янков.

„В събота и неделя дъждовете ще бъдат често явление както у нас, така и в нашите южни съседи, специално в Гърция и Турция. В събота интензивните валежи ще бъдат главно в западните и източните части от страната. В южните части от Гърция ще бъдат по-интензивни. Температурите ще бъдат между 20 до 25-28 градуса по нашето Черноморие, но ще вали през целия ден“, каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в събота следобед и вечерта ще започнат валежи от дъжд и сняг в планините и над 2300 м ще има една снежна покривка в рамките на 3 до 5 см, най-много в Рила.

„В планините, над 2300 м, ще бъде около 5-6 градуса, над 1500 м – около 14 градуса, така че всички туристи трябва да са с по-сериозни връхни дрехи. В планините снежната покривка бързо се стопи. В неделя валежите ще продължават с едни временни прекъсвания преди обед, но следобед отново ще вали почти в цялата страна. Повече в южните и в източните части от България. Нашите сънародници, които ще се връщат от Гърция, ще пътуват на влажни пътни настилки. Температурите ще се понижат – над 2300 м ще бъде около 2-3 градуса, а над 1500 м – между 9 и 12 градуса“, допълни Янков.

Синоптикът посочи, че в края на следващата седмица ще има много слънце и високи температури, и този период ще продължи до края на по-следващата седмица.

„Дъждовете свършват в понеделник. Във вторник ще има разкъсана облачност, но в сряда и четвъртък отново се очакват превалявания. Те ще бъдат предимно от дъжд и в планинските райони, с температури между 18 и 23-24 градуса. От петък започва един продължителен период с повишение на температурите. Сутрешни есенни мъгли и повече слънце през деня. Ще живеем от петък следващата седмица едно такова циганско лято, когато утрините са по-хладни с температури между 3 и 8 градуса, когато връхната дреха е необходим аксесоар и през деня температурите да достигат 24-29 градуса“, коментира синоптикът.

По думите му в планините вятърът ще бъде силен, от югозапад ще се задържи и през почивните дни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Министър Атанас Илков прие посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илащук

Двете страни изразиха готовност за засилване на оперативното взаимодействие в областта на вътрешните работи, съобщават…

преди 5 минути

Апелативният съд във Варна постанови 11 години затвор за изнасилване и блудство с малолетна

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че мъж ще бъде лишен…

преди 47 минути

Сарафов ще вземе имунитета на кандидат-депутата, арестуван заради купуване на гласове, без произнасяне от ЦИК

Както ви съобщихме по-рано днес кандидат-депутат е арестуван заради купуване на гласове. Впоследствие става ясно,…

преди един час

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди един час

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 2 часа

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 2 часа