in

Македонският премиер: Гоце Делчев е титан на Македония. Нека България каже колко песни има за него

Кадър: Youtube/Сител Телевизија

Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) засегна темата за общата история на България и неговата страна.

„Няма смисъл да се осъществяват конституционни промени, ако България постави ново условие след 6 месеца. Виктор Орбан предлага посредничество в диалога между Северна Македония и България и кани мен и българския премиер в Будапеща. Гоце Делчев е македонски герой, нека България каже колко песни има за него и нека видим колко са в нашата страна“, заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски в предаването „Само интервю“ по телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Нека ЕС да бъде арбитърът, председателят на ЕС ни кани в Будапеща, за да решим всички въпроси предварително, не на етапи, а всички, и да няма повече пречки и да няма двустранно обвързване на този процес. Нека да започнем веднага“, заяви македонският премиер.

Мицкоски засегна темата за общата история на България и Северна Македония, като коментира личността на Гоце Делчев.

„За мен Гоце Делчев е македонски деец и историческа личност, титан на Македония, за тях може да е нещо друго. Нека те да кажат колко песни, имена, истории има Гоце, а ние да видим колко са те в нашата страна. Нека да видим кой всъщност е бил Гоце Делчев. Мъдростта на народа е неприкосновена“, отсече македонският министър-председател.

Той подчерта, че трябва да бъдем добри съседи, но исканията трябва да са обективни, а не двустранни, и ако непрекъснато се нападаме със средновековни аргументи, няма да излезем от това блато.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/