Категории: Варна

Драми със синята зона във Варна. Кой, кого лъже?

Реклама

Днес, 6 октомври много варненци сигнализираха за проблем при заплащането на престоя на автомобилите си в “Синята зона”.

Стана ясно, че системата не приемаше смс-и като връщаше съобщение: “Вашият смс не е обработен. Моля, опитайте отново”. От ОП “Общински паркинги и Синя зона – Варна” отговориха, че заради смущения в системата – днес няма да се заплаща престоя, нито пък ще се поставят скоби на паркиралите автомобили.

В същото време г-н Иван Портних публикува коменар в социалната мрежа Фейсбук относно темат “Синя зона” с факти.

➡️ Най-общо има два договора за да функционира синята зона – 1️⃣ основен договор за поддръжка на системата и 2️⃣ договор за осъществяване на разплащанията
🔷 Срокът на (малкия) договор 2️⃣ за разплащанията изтече вчера. Коцев и компания трябваше да пуснат процедура за нов договор още преди поне 6 месеца, за да има време да приключат процедурата преди да изтече действащия договор. Явно обаче са имали скрити планове и уговорки или са абсолютно неадекватни, но такава процедура не е пусната. На 2 октомври фирмата по договора предупреждава писмено, че ако няма анекс системата ще спре защото трети страни са банки и т.н. и разплащания без договор няма как да се случат. Явно вчера нещо са подписали като анекс.
‼️Но, ПЪРВО, това е абсолютно незаконно без процедура и подлежи на разследване от Агенцията за държавен финансов контрол, прокуратурата и т.н.‼️ Със сигурност на лицата подписали такъв договор ще се търси НАКАЗАТЕЛНА отговорност, а парите по договорите ще трябва да бъдат върнати.
◼️‼️Основен договор 1️⃣ за поддръжка на системата няма вече 9 месеца, когато изтече предходния договор.‼️ Коцев и компания пуснаха преди месеци нова процедура, която обаче е с незаконосъобразни условия (т.е. облагодетелства определен участник) и по тази причина към момента процедурата е свалена от Комисията за защита на конкуренцията.‼️
◼️ Изникват обаче следните въпроси:
‼️◼️‼️ Кой и защо 9 месеца БЕЗВЪЗМЕЗДНО поддържа основната система на синя зона? Безвъзмездно ли е наистина? Или има обещания за нови договори и повече пари? И дали не е било обещано и двата договора да отидат към същата фирма и затова до последно да не се е подписвал анекс?
‼️◼️‼️След като няма действащ договор кой поддържа безвъзмездно и има достъп до всички данни за хиляди автомобили (копия от талони, регистрационни номера, собственици, местодомуване на автомобила, кой автомобил по кое време е в синята зона и т.н.) ‼️ При положение че няма договор, няма никаква пречка информацията да се разпространява на трети лица и няма кой да носи отговорност за това!‼️‼️‼️
‼️Кое длъжностно лице в момента осъществява контрол върху фирма без договор с достъп до огромна база лични данни и функционирането на системата. Има ли такова изобщо‼️
Спирането на системата тази сутрин вероятно е “напомняне” към Коцев от някой от участниците за неизпълнени ангажименти.
◼️ ‼️ Но при всички положения ситуацията със синята зона показва абсолютната административна немощ на Коцев и компания, тоталната липса на прозрачност и поредното погазване на законовите норми‼️
Затова няма да има и зелена зона скоро. И тази тема със сигурност ще е с продължение от съответните контролни и разследващи органи.

Ето какви коментари има под публикацията на г-н Портинх:   Bilyana Bilyana:
Договорът с предмет: „Избор на посредник за разплащания между ползвателите на услугата платено паркиране в синя зона и Община Варна“ е сключен за срок до 36 месеца.
Вчера този договор на основание чл. 4 от същия, изтече (05.10.2024 г.)
Това означава, че след 5 октомври всяко плащане (пускане на СМС) е незаконно. Ако има тайно сключено споразумение между Коцев и фирмата, то това е незаконно и в разрез със ЗОП. Фирмата следва да преустанови дейност след 5 октомври.
Незабавно прокуратурата да се самосезира, на какво основание „…ще функционира в обичайния си режим“, синята зона, относно публикувания пост на Коцев във фейсбук …

А ето какъв е отговорът на кмета Благомир Коцев, отново във фейсбук: Тази сутрин бях уведомен, че за няколко часа поради технически смущения Синя зона не работи. Системата вече функционира нормално. Гражданите, които са изпращали СМС не са таксувани. От предприятието изказват извинение за причиненото неудобство на потребителите. Желая на варненци хубава неделя!

А Дес Василева пита: От „Синя зона“ казаха, че днес няма да се слагат скоби. Означава ли това, че хората, които са говорили с дежурен диспечер са били излъгани и реално има риск на автомобилите им да бъдат поставени скоби?

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да разпознаем истинския мед в домашни условия

Не е тайна за никого, че на пазара ни има много фалшив мед. Това, че…

преди 13 секунди

Дете на 10 подкара кола и обиколи с нея училищна площадка

Стана ясно, че дете на десет години е задигнало автомобил. На кадри се вижда как…

преди 3 минути

Неочаквано: Четири от гимнастичките напускат ансамбъла на България

Стана ясно, че четири от момичетата в ансамбъла при жените се отказват. Това са Маргарита…

преди 6 минути

Варненец се готви за трети триатлон от серията Extreme Triathlon

С редакцията на медия "Нова Варна" се свърза Милена Добрева, която ни разказа за ВЛАДИМИР…

преди 22 минути

Вижте колко пияни и дрогирани шофьори заловиха през почивните дни

11 697 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 29 минути

Мъж преби жена си с юмруци в главата

Сигнал за възникнал семеен скандал е получен около 12.25 часа на 5 октомври. Това съобщиха…

преди 31 минути