Категории: България

COVID се завърна: Това са симптомите на новия вариант

Реклама

От какво се разболяваме днес, промениха ли се симптомите на COVID-19 и защо в страната се завърнаха позабравени вируси? Как да се лекуваме от новите варианти на коронавируса? Съвети по темата даде инфекционистът доцент Трифон Вълков.

„Очакваше се COVID-19 да се завърне в малко по-студените месеци на годината и очаквано, разбира се, да се повиши заболеваемостта. Това обаче не се случи, и прогнозите на институциите в Европа, следящи динамиката на вируса – не се сбъднаха. Сегашните разпространени варианти на коронавируса не следват този цикъл и респективно отчитаме не само в България, но и в Европа, повишаване на броя на болните малко по-рано от очакваното“, обясни доктор Вълков, предаде Нова телевизия.

По думите му това е „един пример, че вирусите са непредвидими“. „Да си болен от COVID-19 днес означава, че в един огромен процент от случаите, това са хора, които под една или друга форма са потърсили лекарска помощ. Тоест те са развили някаква симптоматика, което означава, че има още по-голям брой хора, които по една или друга причина може да са влезли в контакт с някакъв източник на тазо инфекция, да са се заразили с този вирус, но да не са проявили симптомите“, подчерта той.

Според него „вирусите наистина стават много по-заразни, но има и нещо, което не трябва да ни плаши“. „Успокоителното за нас е, че следвайки тенденцията – вирусът да става все по-заразен, мутирайки, придобивайки способността да се предава по-лесно от човек на човек, това върви ръка за ръка и с невъзможността той да генерира тежък, възпалителен отговор. Тоест вирусът става по-лек като клинична картина, протичаща в човешкия организъм. Защото не се активира толкова силно, което е вредно за самия него – по този начин преустановява собственото си предаване от човек на човек“, обясни инфекционистът.

И допълни: „Симптомите са като при една по-леко протичаща инфекция на горните дихателни пътища. Първо температура, запушен нос, развитие на катарален симптом на горните дихателни пътища, сухота в гърлото и първоначално суха кашлица, която преминава във влажна. Един от най-запазените симптоми е леката отпадналост, за която съобщават повече от половината пациенти“, заяви доцент Вълков.

Реклама
Leave a Comment
Сподели
Автор:
Редакция "Нова Варна"

Последни новини

Мечка уби гъбар край село Хибе

Стана ясно, че кафява мечка нападна и фатално рани гъбар в северната част на Словакия.…

преди 5 минути

Ще се откаже ли българинът да прави туршия заради високите цени

През  този сезон много хора са свикнали да напълнят бурканите за зимата. Пенка Крумова, заедно…

преди 10 минути

Във Варна обявиха жълт код за опасно време

Обявен е жълт и оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици в 13 области на…

преди 15 минути

Пълна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник ще бъде предимно слънчево, северозападният вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще бъдат…

преди 20 минути

Пътнически самолет се запали при кацане на летището

Стана ясно, че самолет на авиокомпания Frontier Airlines се е запалил по време на твърдо…

преди 29 минути

Внимание, пенсионери: Важно съобщение за вас от НОИ

Изплащането на пенсиите през октомври т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник)…

преди 31 минути