Категории: България

В ход е полицейска акция в област Шумен: Засилени проверки по пътищата

Реклама

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават, че се провежда полицейска акция, целяща ограничаване на влиянието на разсейване при водачите по време на движение.

В ход от днес, на територията на ОДМВР- Шумен е превантивна акция „Fokus on the Road”. Акцията има за цел да ограничи влиянието на разсейване при водачите по време на движение. Тя е част от календара на ROADPOL, чийто пълноправен член е и Република България. Основният акцент в засилените проверки по пътищата на областта ще бъде спазване на правилата за използване на мобилни електронни устройства по време на движение на МПС и недопускане на управлението им под влиянието на различни разсейващи фактори.

Анализът сочи, че разсейването на водачите по време на шофиране, и по-специално – от мобилни устройства като смартфони, но също и така и от вградените в превозните средства електронни системи, се превръща в една от основните причини за възникване на пътни инциденти.

От началото на годината до днес за ползване на мобилен телефон по време на движение са санкционирани 225 водачи. За същия период на миналата година установените нарушения са били с 84 по-малко / 141/. По време на проверките тази година контролните органи са установили, че 1441 водачи не ползват предпазен колан или каска, миналата година нарушенията са били 845. По време на операцията, която ще продължи до 13 октомври ще приложим по-нестандартен метод за контрол на водачите за ползване на мобилен телефон, посочи директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Георги Гендов. В хода на засилените проверки контролните органи ще следят и за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Началникът на пътна полиция гл. инсп. Веселин Георгиев напомни, че освен парична глоба законът предвижда отнемане на контролни точки в зависимост от констатираното нарушение.

С цел опазване на здравето и живота на участниците в движението в българското законодателство са регламентирани строги ограничения за използване от водачите на мобилни устройства по време на управление на МПС. Това се осъществява посредством въвеждане на забрани за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство и чрез въвеждане на условие за ползване на мобилен телефон от водачи на МПС по време на управление само чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете на водача.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Заради профилактика и планов ремонт затварят временно плувен басейн във Варна

Заради профилактика и планов ремонт затварят плувен басейн "Делфини" във Варна от 8 до 13…

преди 2 минути

Стефка Костадинова все още е номер едно в скока на височина при жените

Стана ясно, че Световната федерация по лека атлетика е ратифицирала общо осем рекорда, но сред…

преди 10 минути

Край на спекулациите: Певицата Лидия разкри за раздялата си с варненския рапър Атанас Колев

Поп фолк певицата Лидия сложи край на спекулациите около връзката си с варненския рапър Атанас…

преди 20 минути

Във Варна глобяват двама мъже, хванати с наркотици

В бързи производства Районен съд – Варна наложи различни наказания за държане на наркотици. В…

преди 52 минути

Отпускат допълнително 200 000 лева за премахване на дървета във Варна

Стана ясно, че Община Варна ще отпусне допълнително 200 000 лева за премахване на опасни…

преди 58 минути

Почина още една жена след фаталната катастрофа на АМ „Тракия“

Припомняме, че фатален инцидент се случи около 16 часа в неделя на автомагистрала "Тракия" край…

преди един час