Категории: Любопитно

Скоро преминаваме на зимно часово време: Това е датата, на която местим стрелките

Реклама

Точно на изборния ден (27 октомври), ще върнем часовниците си с час назад и ще преминем към зимно часово време. По този начин денонощието ни ще е с един час по-дълго и ще спим с един час повече. С преминаването към зимно часово време сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.

В Европа промяната на времето се прави от 1916 г., а в България – от 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано, предава бТВ.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

А през 2019 г. членовете на Европейския съюз гласуваха за премахването на смяната на времето във всички държави от ЕС. Оттогава насам редовно се съобщава, че всяка смяна на лятното или зимното часово време може да бъде последна. За да се случи това обаче, всички държави от ЕС трябва да хармонизират избора си.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Крадец нахлу в детска градина в Германия и си сготви спагети „Болонезе“

Куриозна случка в град Гернсхайм, който се намира в област Грос-Герау и област Дармщат в…

преди 13 минути

Министър Илков: До днес имаме 89 сигнала за изборни престъпления

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че много разчита на опита на колегите си,…

преди 36 минути

В район „Одесос“ във Варна започна интензивна есенна резитба на дървета и клони: Възможни са временни затруднения в движението на автомобили

В район "Одесос" започнаха дейности по есенна резитба на дървета и клони, научи медия "Нова…

преди 50 минути

Труп изплува от река Тунджа

Стана ясно, че тяло на млад мъж е изплувало а от река Тунджа в района…

преди един час

Зорница Василева: „Проблемите на „Приморски“ нямат цвят. Ще водя диалог с всеки, от когото зависят решенията на проблемите в района“

Родена на 26 юни 1983 г. Висшето си образование завършва във ВСУ „Черноризец Храбър“ със…

преди един час

АПИ с важен апел към всички шофьори

"Разработени са плановете за зимно поддържане на републиканските пътища. Шофьорите да започнат подготовката на автомобилите!",…

преди 2 часа