Категории: България

Мъж от Търговище е признат за виновен за причиняване на смърт при пътен инцидент по главния път София – Варна

Реклама

От Апелативна прокуратура – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че мъж на 47 години от Търговище е бил признат за виновен по обвинителен акт на Окръжната прокуратура за причиняване на смърт при пътен инцидент и е бил осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 5 години.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище, съдът призна за виновен 47-годишен мъж, причинил смъртта на друг водач в пътен инцидент. Т.У. беше осъден за престъпление по чл. 343, ал.1, буква „В“, във връзка с чл. 342, ал.1 от НК и получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години. Освен това той няма да има право да управлява МПС за срок от 8 години. Мъжът е известен на органите на реда с многократните си нарушения на ЗДвП. Той бил осъждан за престъпление по транспорта, като освен това многократно бил санкциониран по административен ред с актове и фишове за различни прояви на пътя.

В деня на фаталния инцидент, 31 октомври 2022 година, Т.У. пътувал от град Омуртаг за град Търговище по главния път София – Варна. Около 18:45 часа, малко след като подминал местността „Момина чешма“, движейки се с по-висока от разрешената скорост, автомобилът му застигнал включващо се в движението друго МПС и преценил, че трябва да го изпревари. На пътния участък, където се намирали двете коли, тъй като предстоял лек ляв завой по посоката на движението им, изпреварването било забранено. Въпреки това Т.У. предприел забранената маневра и ускорил още повече скоростта си на движение, макар срещу него да идвал друг автомобил. Преди да успее да завърши неправомерното изпреварване, МПС на 45-годишния тогава обвиняем се сблъскало с насрещно движещата се кола, както и с изпреварвания автомобил. Ударът между автомобилите бил изключително силен и звукът му бил възприет на голямо разстояние.

В резултат от пътнотранспортното произшествие водачът на второто МПС пострадал тежко и починал няколко часа по-късно в болнично заведение. Според изготвената по делото съдебномедицинска експертиза причина за смъртта му била тежка съчетана черепно–мозъчна, гръдна и коремна травми, получена в резултат от ПТП.

Изготвената комплексна автотехническа експертиза показала, че скоростта на движение на автомобила на признатия за виновен водач била 154 км/ч.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

След труса в Черно море: Слабо земетресение и на територията на България

Слабо земетресение е регистрирано на територията на България. Трусът е бил до Симитли, научаваме от…

преди 29 минути

Служител на РУ-Велинград е задържан: Разследват го за изнасилване

Служител на РУ-Велинград е задържан в рамките на разследване за извършено престъпление, съобщават от пресцентъра…

преди 46 минути

Българка на 16 години е убита във Виена

Стана ясно, че 16-годишна българка е била убита във Виена. Убийството се е случило в…

преди един час

Европейската прокуратура обвинява бившия кмет на Варна, бивш областен управител и още двама. Те научават от медиите

След като днес Европейската прокуратура разпространи съобщение, че обвинява четирима души във Варна, от медия…

преди един час

Борислав Барийски, „Възраждане“: Варненският район „Одесос“ има нужда от цялостна рехабилитация на улиците и тротоарите

Кандидатът за кмет на район „Одесос“ във Варна, издигнат от “Възраждане”, - Борислав Барийски, проведе…

преди един час

3/4 от машините за вота са с изтекла гаранция: Пречи ли това?

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров обяви, че близо 3/4 от машините за вота…

преди 2 часа