Категории: България

Какво ще бъде времето през уикенда

Реклама

Днес в Западна България валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъсва. Вятърът навсякъде ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Минималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София – около 12°. Преди обяд все още над Източна България ще е облачно, на места с валежи, но до края на деня и там валежите ще спрат. В останалата част от страната ще е без валежи, а облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево време, това посочват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа предимно умерен северозападен, в източната половина от страната – север-североизточен вятър. Температурите ще се понижават и преобладаващите максимални ще бъдат от 15°-17° в Североизточна България до 23°-24° на места в Горнотракийската низина и в крайните югозападни райони; в София – около 19°.

Над планините в западната част от страната облачността ще се разкъса и намалее, а над останалите масиви ще е значителна и преди обяд все още на места ще има валежи от дъжд. Ще духа силен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 7°.

Над Черноморието през по-голямата част от деня ще е предимно облачно и на много места ще има валежи от дъжд. Привечер валежите ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва. Ще духа предимно умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В неделя ще преобладава слънчево време, с разкъсана, предимно висока и средна облачност, вече без валежи. Ще бъде почти тихо и на отделни места в източните и котловинните райони за кратко сутрин ще има ниска облачност или мъгла. Сутрешните температури ще се понижат и преобладаващите минимални ще са между 3° и 8°, по Черноморието до 12°, а дневните слабо ще се повишат.

В понеделник ще има временни увеличения на облачността, главно над източните и планинските райони. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и в Дунавската равнина временно ще се усили, ще се затопли – минималните температури ще са между 7° и 12°, максималните – предимно между 20° и 25°.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Истинската зима в България пристига на тази дата

През 2024 г. астрономическата зима (слънцестоене) в Северното полукълбо започва на 21 декември в 11:20…

преди 8 минути

В навечерието на Петковден: Какво да сложим на трапезата на този празник

В понеделник е голям празник. Почитаме паметта на преподобната Параскева, наричана и Света Петка Българска.…

преди 13 минути

Ще има ли изненади във времето по Черноморието в неделя

Утре ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще бъде почти тихо. Максималните температури…

преди 15 минути

Подробна прогноза за времето през новата седмица

В неделя ще преобладава слънчево време, с разкъсана, предимно висока и средна облачност, вече без…

преди 18 минути

Варна отбелязва 140 години Осми пехотен приморски полк

Днес (12 октомври, събота) предстои Варна да отбележи 140 години от създаването на Осми пехотен…

преди 3 часа

Ето кога спират тежкотоварните камиони през прохода Петрохан

От 16 октомври се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода Петрохан…

преди 3 часа