Категории: Свят

Жозеп Борел призова за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток

Реклама

По думите на върховния  представител на ЕС по външната политика и сигурността, обстановката в Украйна и в Близкия изток се влошава.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес за осигуряване на допълнителна помощ за Украйна и за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток, преди началото на днешната среща на европейските външни министри в Люксембург, предава БТА.

В Украйна и в Близкия изток обстановката се влошава, обобщи той пред журналисти. По неговите думи украинската страна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана. Върховният представител изрази надежда министрите да постигнат споразумение за отпускане на нови суми от бюджета за военна помощ за силите на Киев. Борел посочи, че износът на украинско зърно през Черно море отново е затруднен заради руския обстрел по някои от търговските кораби. Надявам се да вземем решения за увеличение на помощта, каза той.

Отново призоваваме за незабавно прекратяване на огъня в целия регион, посочи Борел по повод обстановката в Близкия изток. Той заяви, че обстрелът на служители на ООН на място е неприемлив. Борел настоя да престанат обвиненията срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от израелска страна и отбеляза, че решенията къде да има мисия на световната организация се взимат от Съвета за сигурност на ООН. Престанете да обвинявате Гутериш, призова Борел.

Той уточни, че европейските министри ще обсъдят предложение за въвеждане на санкции, включително срещу двама израелски министри.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Борислав Барийски, кандидат за районен кмет на „Одесос“: Прозрачната администрация и прекият диалог с гражданите са сред най-важните ми приоритети

Прозрачната администрация и прекият диалог с гражданите са сред най-важните приоритети, които кандидатът за кмет…

преди 3 минути

Иван Портних заяви позицията си по повод обвиненията от Европрокуратурата: „Бяхме свидетели на една абсолютно груба манипулация.“

Иван Портних, бившият кмет на Варна, излезе с твърда позиция по повод твърденията, че са…

преди 12 минути

Изборите тази неделя ще глътнат 1,4 млн. лв. от джоба на варненци. На 20 октомври избираме районни кметове на „Одесос“ и „Приморски“

Изборите за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“, които ще се проведат на 20 октомври,…

преди 41 минути

Бивш натовски генерал: Нападение срещу Полша или балтийските държави ще доведе до края на Русия

Думите са на Раймунд Андрейчак, който е бивш началник на полския генерален щаб. По негови…

преди 2 часа

Челен сблъсък на пътя Шумен – Силистра: Шофьор е с 2,02 алкохол и положителна проба за наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за възникнало ПТП снощи около 21:40 часа. Единият от шофьорите…

преди 2 часа

В България идват работници от 17 държави: Работната ръка е от няколко континента

Оказва се, че приемаме най-много работници от държавите Узбекистан, Киргизстан и Непал. Работната сила се…

преди 2 часа