Категории: България

Гигантски хищни дървеници плъзнаха из част от България: „Хапят ужасно, пазете се“, предупреждава пловдивчанин

Реклама

Гигантските насекоми ядат попови лъжички, малки риби, жаби, червеи и дори себеподобни. Парализират жертвите си със слюнката си. Ужилване от такова насекомо е особено болезнено за човека, но не е смъртоносно.

Нашествие на гигантски хищни водни дървеници, известни още като Нилски водоплавки, изплаши хората в парковете на Пловдив, Бургас, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Димитровград, Свиленград и Първомай. Буболечката се забелязва най-вече по поречието на река Марица в този период – излиза от водата и лесно може да бъде видяна по зелените площи на градски паркове и градинки.

Свръхпопулацията мнозина си обясняват с твърде горещото, досущ тропическо лято тази година. Буболечката не бива да се пипа с голи ръце.

„Хапят ужасно, пазете се, пазете си децата, цял месец имах подутина, болеше и пареше“, сподели пред „Труд“ Георги Радославов от града под тепетата.

Lethocerus patruelis, сем. Belostomatidae, е най-едрото водно насекомо и най-едрата европейска буболечка. Храни се с попови лъжички, малки риби, жаби, червеи и дори себеподобни. Убива жертвите си, като ги пробожда с дългия си хобот, през който инжектира парализираща слюнка. След като секретът парализира жертвата и разгради вътрешностите ѝ, дървеницата буквално я изсмуква.

Ужилването на водоплавката е много болезнено за човека, но не е смъртоносно, казват ентомолозите. Тъй като насекомото обитава предимно замърсени водоеми, препоръчва се при ужилване да се постави ваксина против тетанус. Експертите съветват буболечката да не се пипа с голи ръце, тъй като атакува с убождане, когато се почувства застрашена.

Зоолози и ентомолози са категорични обаче, че Нилската водоплавка не обитава водите на река Нил, нито може да бъде забелязана в Африка. Учените дори избягват да ги наричат с това име.

Видът се среща по нашите ширини от хилядолетия насам и е типичен за Южна Европа.

„Твърде вероятно е в състава на слюнката на т. нар. водоплавки да се съдържа хистамин и други подобни субстанции. Затова ухапаните могат да получават сърбеж, лека болка и зачервяване. На този етап няма регистрирани случаи на тежки алергични реакции“, заяви специалистът по вътрешни болести и алерголог проф. Мария Стаевска.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Организации определят дизайна на Tesla Cybertruck като опасен

Според Европейския съвет за безопасност на транспорта и Фондацията на европейските велосипедисти (организации, чиято мисия…

преди 13 секунди

Много момичета публикуваха чатове с Николай от „Биг Брадър“: Остана безмълвен пред Елена от „Ергенът“

23-годишният Николай, който определя себе си като "алфа мъжкар" напусна Къщата на Биг Брадър първи,…

преди 13 минути

Във Варна: Археолози се натъкнаха на изключителна находка

Стана ясно, че варненски археолози са открили мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от…

преди 38 минути

Ремонт от утре: Ограничават движението по част от път I-2 Шумен – Варна

От 16 октомври за ремонт се ограничава движението по 5,4 км участък от път I-2…

преди 45 минути

Наказват мъж, представил пред полицаи край Варна шофьорска книжка менте

Варненският районeн съд наложи „пробация“ за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка. Това съобщават от…

преди 54 минути

Варненци алармират: Строителни отпадъци се трупат на свлачището на „Трифон Зарезан“ във Варна

Хората, живеещи в района на Кабакум и Трифон Зарезан са притеснени заради трупането на строителни…

преди един час