Категории: Варна

Остава в сила задържането на обвинен в разпространение на наркотици във Варна

Реклама

Стана ясно, че Иван Ж. ще продължи престоя си в ареста. Мъжът е обвинен в държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и в разпространението им. Хванат е с хашиш и метаамфетамин.

Апелативен съд – Варна взе решението, след като подложи на въззивна проверка определение на Окръжен съд – Варна, с което е било отказано изменение на най-тежката мярка за процесуална принуда на 40-годишния мъж. Той е в ареста от месец юни. Бил е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 18 юни е държал с цел разпространение хашиш и метаамфетамин и за това, че разпространил по една доза от тях. Физико-химическата експертиза е установила в иззети вещества наличие на общо 15.92 гр. метаамфетамин, 3,4 гр. екстази, 0.49 гр. хашиш и 145,93 гр. прекурсор. Обвиняемият е бил осъждан 6 пъти.

Защитникът му каза, че за изминалите 4 месеца не са събрани доказателства нито в подкрепа, нито опровергаващи обоснованото предположение за авторството на деянието. При предходни произнасяния съдебните състави са се позовали на две висящи досъдебни производства. Едното от тях е приключило със споразумение, а другото е прекратено, тоест опасността от извършване на престъпление вече не почива на аргументи, смята адвокатът.

От своя страна прокурорът мотивира опасността от извършване на престъпление със съдебното минало на обвиняемия и неговите многократни осъждания, включително за престъпления, свързани с наркотици. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че достатъчно доказателства водят до обоснованото предположение, че Иван Ж. е автор на престъплението, за което се разследва. А то е тежко по смисъла на закона.

Варненският апелативен съд намира, че доказателствата в нужната степен подкрепят подозрението за участие на обвиняемия в инкриминираната деятелност. Това сочат веществените доказателства, изготвените експертизи, свидетелските показания и данните от телефонна кореспонденция. И към настоящия момент не е отпаднала реалната опасност при по-лека мярка Иван Ж. да извърши престъпление. Установени са различни видове наркотични вещества с различна концентрация на активния компонент. Иззети са и прекурсори. Високата обществена опасност на деянието се допълва и с висока опасност на личността на обвиняемия. Данни за това се черпят от справката за съдимостта му. Приключването на доскоро висящото досъдебно производство не само не снижава, а води до извод за по-висок риск от осъществяване на престъпление, тъй като потвърждава нагласите на задържания към извършването на криминални прояви.

Определението, с което и Апелативният съд отказа по-лека мярка за неотклонение на обвинения 40-годишен мъж, не подлежи на обжалване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Организации определят дизайна на Tesla Cybertruck като опасен

Според Европейския съвет за безопасност на транспорта и Фондацията на европейските велосипедисти (организации, чиято мисия…

преди 11 секунди

Много момичета публикуваха чатове с Николай от „Биг Брадър“: Остана безмълвен пред Елена от „Ергенът“

23-годишният Николай, който определя себе си като "алфа мъжкар" напусна Къщата на Биг Брадър първи,…

преди 13 минути

Във Варна: Археолози се натъкнаха на изключителна находка

Стана ясно, че варненски археолози са открили мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от…

преди 37 минути

Ремонт от утре: Ограничават движението по част от път I-2 Шумен – Варна

От 16 октомври за ремонт се ограничава движението по 5,4 км участък от път I-2…

преди 45 минути

Наказват мъж, представил пред полицаи край Варна шофьорска книжка менте

Варненският районeн съд наложи „пробация“ за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка. Това съобщават от…

преди 54 минути

Варненци алармират: Строителни отпадъци се трупат на свлачището на „Трифон Зарезан“ във Варна

Хората, живеещи в района на Кабакум и Трифон Зарезан са притеснени заради трупането на строителни…

преди един час