Категории: Варна

Подробности за уникалната 400-килограмова мраморна статуя, намерена при изкопни работи във Варна

Реклама

Както ви съобщихме по-рано мраморна скулптура от античния Одесос е била открита при изкопни работи във Варна. Скулптурата тежи 400 килограма, от бял мрамор и е на мъж на средна възраст с къса брада и типичната за епохата подстрижка. Намерена е днес (15 октомври, вторник) при изкопни работи в централната част на Варна, близо до ЖП гарата. Специалистите датират находката от II и първата половина на III век.

Липсва й само дясната китка, повредени са и части от лицето. В лявата си ръка мъжът държи свитък – белег за висока образованост. Облечен е в римска тога. Носенето на такова официално облекло в римските провинции е демонстрация на тесни връзки с централната власт, обясни д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична история в Регионалния исторически музей. Това кара учените да смятат, че мъжът е бил видна обществена фигура в античния Одесос.

Вероятно статуята е била поставена на постамент на видно място на градската агора. Строежът, където е открита, обаче е извън пределите на тогавашния град, заради което се предполага, че скулптурата буквално е била изхвърлена в пясъците, т.е. общественикът е изпаднал в немилост.

Името на мъжа е изписано с гръцки букви и при предварителното разчитане се открива съвпадение с имената от други открити по нашите земи скулптури. Работа на специалистите по епиграфия е да открият евентуални връзки с други личности.

Находката е единствената запазена скулптура на човек в цял ръст от античната епоха във варненския регион и една от малкото подобни в България въобще. По думите на д-р Тенекеджиев тя достойно може да съперници на двете статуи, открити наскоро в Хераклея Синтика.

Статуята ще бъде почистена от пясъчните натрупвания, като вероятно ще се разкрие гладкостта на мрамора. След реставрацията тя ще остане като един от най-ценните експонати на Археологическия музей на Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Борислав Барийски, кандидат за кмет на „Одесос“: Необходими са мерки за съхраняване на недвижимите културни ценности

“Район „Одесос“ е визитната картичка на Варна. В централната част на морската столица са по-голямата…

преди 7 минути

Организации определят дизайна на Tesla Cybertruck като опасен

Според Европейския съвет за безопасност на транспорта и Фондацията на европейските велосипедисти (организации, чиято мисия…

преди 3 часа

Много момичета публикуваха чатове с Николай от „Биг Брадър“: Остана безмълвен пред Елена от „Ергенът“

23-годишният Николай, който определя себе си като "алфа мъжкар" напусна Къщата на Биг Брадър първи,…

преди 3 часа

Във Варна откриха изключителна находка

Стана ясно, че е била открита мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки…

преди 3 часа

Ремонт от утре: Ограничават движението по част от път I-2 Шумен – Варна

От 16 октомври за ремонт се ограничава движението по 5,4 км участък от път I-2…

преди 3 часа

Наказват мъж, представил пред полицаи край Варна шофьорска книжка менте

Варненският районeн съд наложи „пробация“ за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка. Това съобщават от…

преди 4 часа