Категории: Избори 2024

Стела Николова: България вероятно ще връща европейски пари заради корупционния проект на “Карантината”, построен в интерес на Дидо Дънката

Реклама

След като Европейската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия кмет Иван Портних, подалата сигнала срещу него Стела Николова за първи път публично коментира казуса. Тя заяви, че корупционният проект, довел до обвинението срещу Портних, е замислен като яхтено пристанище за намиращия се зад него скъп комплекс на Данаил Славов, известен още като Дидо Дънката.

“Незнайно как беше издадено разрешение да се построи такъв огромен комплекс току до плажа, но явно Дидо Дънката искаше да има яхтено пристанище, за да може да продава на по-атрактивни цени апартаментите в комплекса си. Портних реши да излъже Европейската прокуратура, че там е имало рибарско пристанище. Сега България вероятно ще връща европейски пари заради корупционния проект на Дидо Дънката”, заяви Николова.

Николова коментира и изказването на Портних, който отговори на обвинението срещу себе си четири дни след обявяването му. Тя опроверга оправданията му с решенията на Общинския съвет във Варна, подчертавайки, че общинарите не биха одобрили измама с еврофондове.

“Портних се скри и зад свой бивш заместник, който бил подписал вместо него. Жалка и недостойна пледоария на един силно неодобряван бивш градоначалник, който даже измисли, че европрокуратурата пуснала това съобщение като политическа поръчка. Портних очевидно бърка европрокуратурата с българската”, допълни Николова.

Снимка: Да, България

Бившият общински съветник и народен представител Николова припомни, че на мястото на построеното след измама пристанище никога не е имало рибарско пристанище, а единствено ръждясало мостче.

“В публичното пространство има немалко комични видеоклипове как кучета ходят по вода, защото там фактически можеш да газиш на 50 сантиметра дълбочина. Твърди се, че пристанището не може да се използва, докато не бъде ремонтирано.Сегашната общинска управа планира да реконструира построеното, за да може то да бъде използваемо и да не дават варненци всяка година едни сериозни средства за удълбочаване на това пристанище, което на всичко отгоре е и грешно проектирано”, разясни Николова.

Представителят на “Да, България” припомни за подадения от Портних сигнал до КОНПИ, че е дал подкуп на апелативен прокурор. Николова уточни, че това не е станало със знанието на правоохранителните органи, така че Портних може да бъде обвинен и за даване на подкуп.

Николова върна лентата и към други подавани от нея сигнали срешу Иван Портних –  включително за скандално придобитите от община Варна акции на Пловдивския панаир след лична приумица на Бойко Борисов.

“Портних пет години така и не изпълни решенията на Общинския съвет да върне тези акции на държавата. За съжаление прокуратурата периодично прекратява производството по този случай и аз  обжалвам прекратяването ”, каза още Николова.

“Портних чака и обвинението си за така наречената “фекална тръба” във Варна, за която също съм сигнализирала. За съжаление, варненското обвинение два пъти катастрофира на разпоредително заседание и не съумява да внесе годен обвинителен акт, който да издържи пред съда. Надявам се на третия път да успеят, защото има сериозно количество събрани документи. Не би трябвало да представлява трудност Портних да бъде обвинен и за това, че лъжеше варненци 8 месеца, криейки информацията за изливане на фекални води във Варненското езеро”, заключи Николова.

  • Платена публикация

Пресцентър: Да, България

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

* Текста е без редакторска намеса

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гранични полицаи и митничари откриха голямо количество марихуана в газови бутилки на ГКПП Лесово

Автомобилът, в който е била открита марихуаната, бил управляван от 35-годишен бургазлия. Била скрита в…

преди 43 секунди

Всички 16 общински дружества във Варна получиха указания да информират за щатния си състав, функциите и заплатите

Всички 16 общински дружества са получили указания да информират кмета за щатния си състав, функциите,…

преди 6 минути

Остава в сила задържането на обвинен в разпространение на наркотици във Варна

Стана ясно, че Иван Ж. ще продължи престоя си в ареста. Мъжът е обвинен в…

преди 2 часа

Гигантски хищни дървеници плъзнаха из част от България: „Хапят ужасно, пазете се“, предупреждава пловдивчанин

Гигантските насекоми ядат попови лъжички, малки риби, жаби, червеи и дори себеподобни. Парализират жертвите си…

преди 2 часа

В наш град пръскат с дрон срещу опасни гъсеници

Вредителят борова процесионка продължава да е сериозен проблем в много населени места в България. Вредителите…

преди 2 часа

Във фризер в САЩ намериха главата и ръцете на 16-годишна, изчезнала преди близо 20 години

Човешката глава и ръце са били открити във фризер в къща в Колорадо. Останките са…

преди 2 часа