Категории: Варна

Ще има проект за нов пътен възел на входа на Варна: Планира се ключов булевард да бъде повдигнат на горно ниво

Реклама

Ще бъде финансиран проект за изграждането на нов пътен възел на входа на Варна, при кръстовището на Двете кули, научи медия „Нова Варна“. Естакадата ще бъде на стойност близо 20 млн. лв. и ще минава над бул. „Владислав Варненчик“.

Община Варна подготви обществената поръчка за разработване на проект и последващи строително-монтажни работи (СМР) на пътния възел на входа на града откъм АМ „Хемус“, при Двете кули. Пътният възел ще бъде изграден на кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ с бул. „Република“, по плана на Западна промишлена зона. Проектът предвижда повдигане на бул. „Владислав Варненчик“ на горно ниво.

Започването му се координира с изграждането на канализационния колектор с диаметър Ф2000 и двете канализационни шахти по проекта на ВиК-Варна в района на кръстовището, който започна на 8 октомври т.г.

Прогнозната стойност на проектирането е около 600 000 лв. с ДДС, а общият бюджет – малко над 19,4 млн. лв. Вече има идеен проект за естакадата при Двете кули, като целта е тя да облекчи трафика в тази част на града, с ежедневните задръствания поради ниската пропускателната способност.

Снимка: Община Варна

Реконструкцията на кръстовището предвижда преобразуването му в пътен възел. Изготвена е визуализация със специализиран софтуер, за да се даде обемно-функционално измерение, вкл. и на подземните комуникации. Изборът на типа конструкция е според минималното засягане на проводите. Ще се приложи решение за минимален обем на СМР и средства при оптимална пропускателна способност, безопасно пешеходно преминаване и решаване на проблемния трафик.

Ще се обследват и шумовото замърсяване, както и решенията чрез шумоизолиращи съоръжения. Проектът ще включи озеленяване и естетизация на района. Ще бъдат съобразени съществуващите входове на търговските центрове и крайпътните обекти с условията за обслужването им.

Поръчката е на етап предварителен контрол от страна на Агенцията за Обществени поръчки, съгласно реда на ЗОП. Очаква се до края на годината да има избран изпълнител за пътния възел. Новата естакада трябва да е готова до октомври 2026 г. Проектът е отдавна чакан от морската столица, чиито трафик се задъхва като следствие от разрастването на града и увеличаването на трафика по АМ „Хемус“ в посока Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Много момичета публикуваха чатове с Николай от „Биг Брадър“: Остана безмълвен пред Елена от „Ергенът“

23-годишният Николай, който определя себе си като "алфа мъжкар" напусна Къщата на Биг Брадър първи,…

преди 11 минути

Във Варна: Археолози се натъкнаха на изключителна находка

Стана ясно, че варненски археолози са открили мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от…

преди 36 минути

Ремонт от утре: Ограничават движението по част от път I-2 Шумен – Варна

От 16 октомври за ремонт се ограничава движението по 5,4 км участък от път I-2…

преди 43 минути

Наказват мъж, представил пред полицаи край Варна шофьорска книжка менте

Варненският районeн съд наложи „пробация“ за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка. Това съобщават от…

преди 52 минути

Варненци алармират: Строителни отпадъци се трупат на свлачището на „Трифон Зарезан“ във Варна

Хората, живеещи в района на Кабакум и Трифон Зарезан са притеснени заради трупането на строителни…

преди един час

БДЖ организира томбола за пътуване със специален Коледен влак

Традиционно за Коледните празници БДЖ обяви, че ще организира пътуване със специален влак за Коледа…

преди 2 часа